Bruggelinge in Piemonte: “Zelfs thuis geven we enkel nog een kus op de wang”

Philippe Verhaest

Wakker geworden in een andere realiteit. Zo omschrijft de Diksmuidse Bruggeling Nancy Vandenberghe (50) de huidige situatie in Italië. Samen met haar man Maurizio Blanc en hun kinderen Chiara (16) en Alessio (14) verhuisde ze in juli 2012 naar het dorpje San Damiano d’Asti in Piemonte, waar ze een bed & breakfast uitbaten.

“We bevonden ons al in een oranje zone, maar nu is heel het land rood ingekleurd”, zegt ze. “Veel mensen in onze omgeving slaan echt in paniek, wij proberen het hoofd koel te houden. Al is dat niet altijd even makkelijk. Veel winkels hebben de deuren gesloten en het dagelijkse leven staat on hold. Begin deze week trok ik nog naar de markt in ons dorpje, maar ik werd er met een halfleeg plein geconfronteerd. En bijna niemand kwam er winkelen. In het lokale café ging ik nog een koffie drinken, maar daar werd ik gevraagd om afstand te houden. Echt elke Italiaan is met het coronavirus bezig.”

En dat zorgt voor een bevreemdende sfeer”, vindt Nancy. “Mensen gaan echt anders met elkaar om. Wij ook, want thuis letten we er ook op dat we niet te veel fysiek contact hebben. Zo geven mijn man ik elkaar voorlopig enkel een kus op de wang. Maurizio werkt als vrachtwagenchauffeur en reed vorige week nog naar Bergamo in Noord-Italië. We letten gewoon wat extra op, maar je merkt aan alles dat de schrik er bij de Italianen flink in zit.”

Wie kanker heeft, krijgt te horen dat zijn chemotherapie wordt uitgesteld. Alle aandacht gaat nu naar het coronavirus – Nancy Vandenberghe

“Er is ook veel begrip voor de draconische maatregelen, want de bedden in de ziekenhuizen zijn gewoon op. Er is geen plaats meer. Wie kanker heeft, krijgt te horen dat zijn chemotherapie wordt uitgesteld. Alle aandacht gaat naar het coronavirus. Ons gezin is nog niet getest en we hopen ook om dat niet te moeten doen, want niemand is graag ziek. Daarom blijven we nu vooral thuis en maken we er met de kinderen het beste van. Zij krijgen elke dag huiswerk en studieopdrachten doorgestuurd en onze dochter volgt zelfs les via YouTube. Je ziet dat iedereen zich aan deze nationale quarantaine aan het aanpassen is.”

Of het virus gevolgen zal hebben voor onze B&B, weet Nancy nog niet. “De mensen voor de paasvakantie hebben nog niet geannuleerd en hopelijk gebeurt dat ook niet. Voor veel mensen hier is toerisme erg belangrijk, maar wat als corona straks in een ander Europees land uitbreekt? Dan zullen die mensen ook niet naar Italië op vakantie komen. Dit zal nog heel lang aanslepen, vrees ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier