Bruggeling vrijgesproken voor vergiftiging medegedetineerde met broodje tonijn

Om overbevolking in de gevangenissen aan te pakken, wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gevangenen die nog minder dan zes maanden van hun straf moeten uitzitten, vervroegd vrijlaten. © Davy Coghe
Redactie KW

Danny A. (42) uit Brugge is in beroep vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij de vergiftiging van een medegedetineerde in de Brugse gevangenis.

Op 21 november 2017 raakte M.A. onwel na het eten van een broodje tonijn in de Brugse gevangenis. De Gentenaar, die vastzit voor drugsfeiten, verloor het bewustzijn en belandde in de ziekenboeg. Het broodje bleek suboxone te bevatten, een medicament dat heroïneverslaafden gebruiken om af te kicken. Ruiseledenaar Dimitri M. bekende dat hij een halve pil van het middel in de tonijnsla had vermengd en kreeg 80 uur werkstraf. Davy M. die de pil leverde, en Oostendenaar Bjorn V., die de pil verplette, kregen elk tien maanden effectieve celstraf. Ze zouden hebben gehandeld in opdracht van Danny A., die in 2013 nog werd veroordeeld tot 13 jaar cel. Hij kreeg 12 maanden effectief, maar ging in beroep.

“Nergens is er een motief, nergens is er sprake van moeilijkheden tussen M.A. en mijn cliënt”, pleitte zijn advocaat Anthony Malego. Ook de procureur-generaal twijfelde omdat het motief hem volstrekt onduidelijk is. Volgens het dossier zou Danny A. aan een cipier hebben verteld dat hij wist wat er ging gebeuren. Omdat alles staat of valt met de getuigenis van die man, vond de procureur-generaal dat hij voor het hof onder eed moest komen getuigen. Maar zelfs zonder de getuigenis van de cipier sprak het hof Danny A. Het hof twijfelt voldoende dat de man, die nu in de gevangenis van Oudenaarde verblijft, niks te maken heeft met de vergiftiging van M.A. en sprak hem daarom vrij. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier