Bruggeling vraagt burgemeester om 100-dagen viering te verbieden omwille van coronavirus

Eric Termont. © (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bruggeling Erik Termont roept burgemeester Dirk De fauw op om de 100-dagen festiviteiten in de stad te verbieden omwille van het risico op verspreiding van het coronavirus. Hij vangt echter bot. “We verbieden enkel indoor-activiteiten meer dan 1000 aanwezigen”, stelt de fauw.

Erik Termont woont in de Artoisstraat, vlakbij ‘t Zand in Brugge. Op ‘t Zand bevinden zich enkele uitgaansgelegenheden waar de Brugse scholieren en studenten bijzonder graag vertoeven. Zeker als de school vrijdag omstreeks 16 uur sluit is het er een drukte van belang maar ook op zaterdagavond is de uitgaansbuurt populair. Ook met de 100-dagen viering, waarbij de zesdejaars scholieren de laatste honderd dagen voor hun afstuderen vieren, is de buurt het epicentrum van de festiviteiten. En daar is Erik Termont niet meer opgezet. Hij roept de burgemeester nu zelfs op om de 100-dagen festiviteiten op vrijdag 13 maart te verbieden.

“Ik heb er niets tegen dat de jongeren zich uitleven maar het problemen is dat er heel veel naar Artoisstraat afzakken om hier te wildplassen, drank uit de nachtwinkel te nuttigen, drugs te gebruiken of te verhandelen en ga zo maar door… Wij ondervinden bijzonder veel overlast van het uitgaansleven aan ‘t Zand. En al helemaal met de 100-dagen vieringen”, zegt Erik Termont. “In principe heeft dat plaats op vrijdag maar de laatste jaren komt ook de donderdagavond daarbij. Als ik mijn fiets met mijn fietszakken eraan buiten zou zetten, dan zullen die wellicht weer gevuld zijn met kots en urine… Ik riep de burgemeester en de politie al meermaals op in actie te treden maar er gebeurt nauwelijks iets.”

De man ziet nu enkel nog een bijkomende reden om op te treden tegen baldadigheden die volgens hem samen gaan met het uitgaansvertier in de buurt. Samenscholingen van honderden jongeren en/of samenkomen in ruimtes waarvan de capaciteit het aantal bezoekers ruim overschrijdt, is door de bedreiging van het coronavirus uitermate risicovol voor de gezondheid van deze jongeren, hun familie en de plaatselijke bevolking. Het is in dit kader dat ik u dringend oproep om uw verantwoordelijkheid op te nemen en de viering van de 100-dagen door de Brugse scholen komende donderdag en vrijdag o.a. op ‘t Zand ronduit te verbieden”, zo schreef Erik in een brief naar burgemeester Dirk De fauw, met alle andere schepenen en zelfs gemeenteraadsleden in CC.

Burgemeester Dirk De fauw wil echter niet ingaan op de vraag Erik. “We verbieden enkel indoor-activiteiten met meer dan duizend aanwezigen. Dat jongeren samen komen om 100-dagen te vieren, zal niet verboden worden”, zo liet de burgemeester verstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier