Bruggeling trekt op 14 oktober geoefend naar de stemcomputer

Bij de dienst Intake van het OCMW in de Hoogstraat staat er al een oefencomputer sinds 1 augustus. © WK
Redactie KW

Ook in Brugge wordt er op 14 oktober weer digitaal gestemd. Om de stress in het stemhokje te verlichten, organiseert het OCMW Brugge infomomenten en plaatste het oefenstemcomputers in zijn dienstencentra.

Op 14 oktober kan de Bruggeling net zoals bij de vorige verkiezingen weer elektronisch zijn stem uitbrengen. Maar volgens OCMW-voorzitter Dirk De fauw is dat niet voor iedereen even evident.

“Er moet twee keer gestemd worden; voor de gemeente en voor de provincie. Dat zorgt soms voor verwarring. Maar heel wat mensen hebben ook nog steeds koudwatervrees – ze denken dat het stemmen ‘via een computer’ niet zal lukken. Zeker mensen die niet vertrouwd zijn met de pc, kijken zenuwachtig uit naar het bezoek aan het stembureau”, zegt hij.

“Extra ondersteuning in woonzorgcentra”

Daarom heeft het OCMW Brugge nu in een aantal van zijn dienstencentra oefenstemcomputers geplaatst waar je het elektronisch stemmen via een simulatie stap voor stap kunt inoefenen. “We vinden het belangrijk dat iedereen zijn stem kan uitbrengen. In onze woonzorgcentra geven we daarom ook extra ondersteuning voor wie zelf niet naar het stembureau kan komen en een volmacht wil aanvragen voor zoon, dochter of mantelzorger.”

“Bij de vorige verkiezingen merkten we dat daar in de woonzorgcentra nogal licht werd overgegaan: gewoon even een ziektebriefje regelen, en de bewoners hoefden niet te gaan stemmen. Maar het is niet omdat iemand minder mobiel is, dat hij of zij geen stem wil uitbrengen“, aldus nog De fauw. (WK)

Het oefenen op de stemcomputer is gratis. Je kan er tot 2 oktober voor terecht bij de dienst Intake van het OCMW in de Hoogstraat 9, van 20 tot 24 september in het dienstencentrum De Balsemboom in Brugge-centrum, van 25 tot 27 september in Ten Boomgaarde in Sint-Michiels en van 28 september tot 2 oktober in d’Oude Stoasie in Zeebrugge. Er zijn ook drie infomomenten gepland waarvan de eerste op donderdag 20 september om 14 uur in De Balsemboom, dinsdag 25 september om 14 uur in Ten Boomgaarde en vrijdag 28 september om 14 uur in d’Oude Stoasie.