Bruggeling Stefan Himpe vanuit New York: “Trump verliest straks de strijd door corona”

Stefan Himpe. (gf)
Stefan Vankerkhoven

“Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen verliest, is het wellicht door corona, een virus dat uit China komt en de naam van een Mexicaans bier draagt”, zegt uitgeweken Bruggeling Stefan Himpe. Hij raakte in New York zelf besmet.

“Het was kantje boord, mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik lag dit voorjaar een maand in coma, nadat ik door corona kampte met zware ademhalingsproblemen. Maar nu ben ik voor 95 procent hersteld, weliswaar 10 kilogram lichter”, zegt de 58-jarige Stefan Himpe. Deze handelsingenieur is chief financial officer van het reclamebureau VMLY&R, dat wereldwijd campagnes voert voor Ford, Colgate, Dell en Microsoft. Hij woont sinds 2014 samen met zijn vrouw Trees Depuydt in The Big Apple. Hun jongste zoon Maximiliaan studeert in de Verenigde Staten, de tweeling Benjamin en William leeft in Londen.

VMLY&R telt 7.000 werknemers en is niet zomaar een reclamebureau: het overtuigde miljoenen Arabische vrouwen om zich op borstkanker te laten testen en toverde het populairste Poolse erotisch mannenblad om tot een feministisch magazine. Stefan Himpes lege kantoor alle personeel werkt van thuis uit bevindt zich in Columbus Circle, met zicht op Trump Tower.

Hoe verzeilde je in New York?

“Mijn vrouw Trees en ik geloven in het levensmotto variety is the spice of life. Daarom zijn we, voor het werk, geregeld verhuisd. Ik werkte en woonde in Brussel, Boedapest, Amsterdam, Singapore, London en nu al zes jaar in New York. Maar ik blijf in hart en nieren Bruggeling. You can get the boy out of Bruges, but you can’t get Bruges out of the boy! Wat zei Willy Lustenhouwer ook weer? ‘K en Brugge in m’n erte, de schonste stad van ‘t land. Ik groeide op in Sint-Michiels, ging naar het Sint-Lodewijkscollege en zat in Scouts De Neckere. Ten tijde van het honderdjarig bestaan van Moeder Brugse was ik praeses van die studentenclub. Mijn broer en neef hebben in Brugge een bouwbedrijf. En dan is er de herinnering aan de Europacupfinale Club Brugge-Liverpool in 1976. Al heb ik ook sympathie voor Cercle, op voetbalvlak ben ik biseksueel.”

Hoe is het leven in New York?

“The Big Apple, waar wij heel graag wonen, is een speeltuin voor volwassenen. Het is een stad met enorme energie: me me me, now now now, money money money. New York wordt best samengevat in vier woorden: diversiteit, densiteit, geld en creativiteit. Door corona is de densiteit nu een groot probleem. De bureaus zijn leeg, net als de restaurants en de theaters. Het komt wel goed. Deze stad veert altijd recht, maar het doet wel een beetje pijn. Wat de verkiezingen betreft, stemmen de New Yorkers zwaar tegen Trump, hoewel hij er vandaan komt: in de staat stemt 70 procent democraat en in de stad zelfs 80 procent.”

Hoe verklaar je Trumps populariteit bij veel Amerikanen?

“Trump is een rasverkoper die aanvoelt wat er leeft. De Amerikaanse droom als je hard werkt, ga je vooruit staat al vijftien jaar onder druk. De ‘kleine man’ werd niet echt door de democraten geholpen, ook al heeft die al decennia voor hen gestemd. Die gaan voor een ‘laat ons alles opblazen’- stem. Slechter dan ze het nu hebben kan niet. Vergelijk het met de arbeidersstemmen die de socialisten in Vlaanderen verloren aan het Vlaams Belang.”

“Racisme is in de Verenigde Staten onderhuids nog flink aanwezig. Migratie is een echt thema bij de verkiezingen. Denk maar aan de controverse rond het optrekken van een muur aan de grens met Mexico. Het traditionele republikeins publiek eist minder belastingen en minder staat.”

“En dan heb je de one issue voters, die bijvoorbeeld omwille van abortus voor Trump zijn. Hij scoort wellicht tien op tien op elk van de zeven hoofdzonden. Hij is niet gelovig en not a good man. En toch krijgt hij stemmen van de evangelische christenen. Waarom? Omdat hij doet wat zij wensen, onder meer drie conservatieve rechters benoemen in het Hooggerechtshof.”

In Europa ergeren we ons dood aan Trump. Heb je daar vanuit New York een ander zicht op?

“Als er in België een rotzak belooft de personenbelasting te verminderen, de regels te versoepelen, de vennootschapsbelasting te verminderen, China aan te pakken en alle migratie te stoppen, dan wordt deze kandidaat door de Kiwanis Club van Jabbeke ook unaniem verkozen. Misschien stemmen mensen met de neus dicht, maar ze doen het. De onpopulariteit van Hillary Clinton speelde mee in Trumps succes, al behaalde ze drie miljoen stemmen meer. Hij werd president door het kiessysteem. Trump vist in kleinere vijvers, maar haalt er de meeste stemmen.”

“Hoeveel afkeer Trump ook teweegbrengt – of misschien juist daardoor de democratie blijft levend in the States. Mensen voeren actief campagne, er staan verkiezingsborden in de tuinen, elke avond gaat het op vier of vijf tv-zenders alleen maar over politiek. Er zijn demonstraties, je kunt je laten registreren in winkels, je krijgt een dag vrij om te gaan stemmen, mensen staan uren in de rij bij de stemlokalen, ze steunen kandidaten financieel…”

Wie wint de verkiezingen?

“Ik verwacht een recordopkomst, er hebben al 17 miljoen kiezers gestemd. Onder hen vele jonge mensen, dat is slecht nieuws voor Trump. Het is een domme, politieke misrekening om tijdens een pandemie uit kinderachtige rancune tegen de vorige president ‘Obamacare’ te willen afschaffen. 20 miljoen Amerikanen dreigen zonder ziekteverzekering te vallen en kunnen zich niet deftig laten verzorgen tegen corona. Gelukkig had ik een goede verzekering!”

“Het is 100 procent zeker dat de democraat Joe Biden de popular vote wint. Ik denk dat hij het zal halen met meer dan acht miljoen stemmen verschil. Maar dat betekent, omwille van het kiessysteem, nog niet dat Joe Biden ook president wordt. Dat hangt af van twee of drie Staten: Pennsylvania, Florida en Arizona. Als Trump in één van die drie verliest, is het afgelopen. Als hij in alle drie wint, wordt hij opnieuw president. Indien Trump verliest, dan is het wellicht door corona. Het zou heel ironisch zijn dat hij niet herverkozen raakt door een virus dat uit China komt en de naam heeft van een Mexicaans bier…”