Bruggeling herstelt graf overleden oorlogsslachtoffertje

Enkel de foto van een jong meisje was nog zichtbaar. © TLG
Redactie KW

Een 73-jarige Bruggeling heeft het graf van een negenjarig oorlogsslachtoffer in ere gesteld. Hij schrobde het helemaal proper tot haar naam opnieuw leesbaar werd. “Dat graf trok mij om één of andere reden aan”, zegt Herwien Titeca.

Herwien Titeca (73) uit Sint-Pieters is een ex-militair en verdiepte zich de laatste jaren in de Eerste Wereldoorlog. Vooral de rol van Brugge in ’14-’18 ging hem intrigeren. De zeventiger is daarom bezig met een boek over drie Brugse broers. Ze gingen alle drie op een andere manier het leger binnen en kwamen allemaal op een andere manier om het leven. Om research te doen voor zijn boek hangt Herwien dan ook regelmatig rond op het militair gedeelte van het kerkhof in Steenbrugge.

Bomaanslag

Het was daar dat hij op het bewuste graf botste. Enkel de foto van een jong meisje was nog zichtbaar. “Het stond er een beetje verloren“, zegt Herwien. “Naast de graven van Brugse gesneuvelden. Heel wat graven er rond waren duidelijk al uitgegraven. Samen met nog een drietal andere grafstenen viel het graf van dat meisje meteen op.”

Waarom het hem niet los liet, kan Herwien zelf niet benoemen. Maar feit is dat het graf een indruk op hem maakte. En dus trok hij maandag met heel wat materiaal naar de grafsteen om die te poetsen. “Ik liet eerst een product inwerken en ging daarna aan het schrobben“, zegt hij. “Hoe lang ik er aan bezig was? Dat weet ik niet, maar de foto van voordien toont toch aan dat het niet bepaald proper was. Er kwam dan ook heel wat van af.”

Het graf van de kleine Yvonne Mathilde staat er dankzij Herwien opnieuw keurig bij.
Het graf van de kleine Yvonne Mathilde staat er dankzij Herwien opnieuw keurig bij.© TLG

Maar samen met het mos gaf de grafsteen ook een naam vrij. Het bleek om het graf van Yvonne Mathilde De Smedt te gaan. Het meisje werd op 29 juli 1908 geboren en mocht amper negen jaar oud worden. “Na wat opzoekingswerk blijkt dat ze is gestorven bij de bomaanslag van 25 juni 1918”, zegt Herwien. “Ze woonde toen in het Verbrand Nieuwland. Op die dag hebben zestien vliegtuigen de streek gebombardeerd. En daarbij is ook dat meisje blijkbaar om het leven gebracht.”

Niet hetzelfde lot

Het graf van de kleine Yvonne Mathilde staat er dankzij Herwien opnieuw keurig bij. Hij hoopt dan ook dat het niet onmiddellijk weggenomen zal worden. “Ik wou het eigenlijk proper maken zodat het niet hetzelfde lot zou kennen als de uitgegraven graven ernaast”, zegt hij. “Ik hoop dus dat het er nog even mag blijven staan nu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier