Bruggeling brengt hommage aan haven en Europa tijdens KONVOOI

De 30-jarige Bruggeling Jason Slabbynck is de zoon van Peter, frontman van Red Zebra. © Davy Coghe
Redactie KW

Dit weekend ontvouwt zich de eerste editie van het kunstenfestival KONVOOI. Op dit driedaagse gratis gebeuren is zelfs een heuse ‘L’Arc de L’Europe’ te zien. Bruggeling Jason Slabbynck zal in het havengebied in de buurt van Het Entrepot een installatie bouwen met blauwe europaletten, terwijl muzikanten een door zijn ‘partner in crime’ Benjamien Lycke bedachte herinterpretatie van het Europese volkslied zullen uitvoeren.

Het project ‘L’Arc De L’Europe’ is één van de vijf geselecteerde projecten van KONVOOI. Een vijfkoppige jury weerhield dit voorstel uit liefst 90 uitgewerkte inzendingen. “De samenleving en de economie zijn vandaag zowat gesplitst”, zegt Jason Slabbynck, samen met componist Benjamien Lycke uitverkoren om dit project te realiseren. “Hierdoor hebben heel wat Bruggelingen niet echt een band met hun haven. Toch is het door de handelsdoeleinden een bijzonder belangrijke plek. Een tweede entiteit die bijzonder belangrijk is, maar waar het gros van de publieke opinie ook maar weinig van afweet, is Europa. Toch putten we met zijn allen bijzonder veel voordelen uit dit instituut. Vandaar dat ik met blauwe europaletten, die zo frequent gebruik worden in het havengebied, een triomfboog wil bouwen.”

Europees volkslied

Onder deze ‘L’Arc de L’Europe’ wordt onder leiding van Lycke, een Bruggeling die vandaag in Gent woont, drie dagen lang een herinterpretatie van het Europees volkslied – een fragment uit de negende symfonie van Ludwig Van Beethoven, uitgevoerd, een beetje in navolging van ‘The Last Post’ onder de gewelven van de Menenpoort. De 30-jarige Bruggeling Jason Slabbynck is de zoon van Peter, frontman van de bekende rockgroep Red Zebra. Hij studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent. Na het behalen van zijn masterdiploma ging hij in Brussel aan de slag bij het architectenbureau van één van zijn docenten. Een jaar later verkaste hij naar Rotterdam om er bij het internationaal gereputeerde bureau MVRDV te werken. De kans om bij het Brugse architectuuratelier DERTIEN 12 te kunnen starten, deed hem naar zijn geboortestad terugkeren. Dit 15-koppige bureau realiseerde onder meer de verbouwing van De Republiek, werkte mee aan de installatie ‘Floating Island’ van de Triënnale Brugge 2018 en het terras van het URB EGG-café aan de Stadsschouwburg.

In 2012 startte Slabbynck zijn eigen Studio mxmxm op. Onder deze dekmantel bundelt hij alle eigen projecten die hij tot op heden realiseerde. Als lid van noiserockgroep Maze, het trio dat in 2011 het provinciaal rockconcours Westtalent won, cureerde hij in Het Entrepot een TANK#series-avond. Daar bouwde hij op het gelijkvloers van de Brugse Creatieve Vrijhaven een doolhof op basis van panelen. Spraakmakend was ‘MONU’, een multimediaal oorlogsrequiem uitgevoerd in 2015 in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar net zo goed ‘The Liquid Wall’. “Deze installatie was vorig jaar op verschillende plaatsen te zien in de marge van de Triënnale Brugge 2018”, oordeelt Slabbynck. De installatie ‘L’Arc de L’Europe’ komt langs de kade van het groothandelsdok. (Stefaan Van Volcem)


De performances vinden plaats op vrijdag 30 augustus om 17, 18.30 en 21 uur en op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september om 14, 15.30 en 21.30 uur. Meer info via https://konvooifestival.be/ enhttp://mxmxm.be/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier