Bruggeling André De Blieck is 90 jaar en nog drie keer per week torenwachter in Lissewege

André De Blieck is al acht jaar torenwachter in Lissewege: "Desondanks ben ik nog maar één keer tot boven gegaan. Het zou me wellicht ook niet meer lukken." © Davy Coghe
Redactie KW

André De Blieck (90), gepensioneerd fotograaf van het OCMW Brugge, neemt in de zomermaanden nog drie keer per week de fiets naar het witte polderdorp. Niet alleen voor de gezonde beweging, maar vooral voor zijn vrijwillige taak als torenwachter.

Acht jaar geleden startte André De Blieck als torenwachter in Lissewege. Drie keer per week trekt hij met de fiets richting het witte polderdorp. André, gepensioneerd fotograaf van het OCMW Brugge, is er vrijwillig aan de slag voor VVV Lissewege.

“Ondertussen heb ik voor de verplaatsing een elektrische fiets aangekocht”, lacht André die in het Rozendal in Brugge woont. “Het is toch snel een tocht van elf kilometer. Met tegenwind kan het soms flink lastig zijn. Ik rij via de Pathoekeweg en Ter Doest naar het centrum, dat is de kortste weg vanuit Brugge. En het is gezond om in beweging te blijven.”

Geen spits of toren

“Mijn dochter Katrien woont in Lissewege en is nog actief geweest ‘onder de toren’. Nu runt ze haar kunstgalerie en wijnbar in het station van Lissewege.” André werkt samen met vier andere torenwachters in een beurtrol. “Onze taak bestaat erin om toeristen in de toren welkom te heten en hen wat uitleg te geven vooraleer ze hun klim starten naar het platte dak. Het was voor de sterke wind dat men geen spits – of toren – op deze kerk heeft gebouwd. Dat de toren plat is omdat er vuur op werd gestookt om schepen de weg te tonen, is dus een fabeltje. Van op het platte dak krijgen de bezoekers een prachtig zicht op Lissewege, de haven van Zeebrugge, Knokke-Heist en Damme. Bij helder weer kan je zelfs de hoogste toren van Oostende zien.”

Zelf moet André niet meer naar boven. “Gelukkig”, lacht hij. “Dat zou wellicht niet meer lukken. Ik heb het één keer gedaan uit nieuwsgierigheid.” André werkt meestal op woensdag, zaterdag en zondag. Het gemiddeld aantal bezoekers bedraagt 40 à 50 per dag en kan tijdens topdagen oplopen tot meer dan honderd.

Diverse nationaliteiten

“Het is leuk om dit werk als vrijwilliger te doen. Lissewege is een van mijn passies geworden en ik heb er dankzij heemkundig opzoekwerk en leesmateriaal veel over geleerd. Ik kom in contact met verschillende nationaliteiten en dat maakt mijn werk net zo boeiend.”

“De mensen hier zijn joviaal. Heel anders dan de doorsnee Bruggeling”

Ondertussen leerde hij ook de Lissewegenaars kennen. “Het zijn enorm joviale mensen. Ik hou van hun mentaliteit. Heel anders dan de doorsnee Bruggeling, terwijl het slechts op enkele kilometers van de stad is.” De Onze-Lieve-Vrouwtoren gaat opnieuw open voor het publiek tijdens het weekend van 23 en 24 juni. “In de winter kan het hier echt doods zijn“, zegt André nog. “Ik kijk echt uit naar het openingsweekend. Van zodra de Beeldenexpo van start gaat, beginnen de toeristen weer te komen.” In juli en augustus is de toren dagelijks open van 14 tot 17.30 uur. De eerste twee weekends van september is de toren ook toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt 2 euro. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier