Bruggeling (18) betaalt jaarlijks 26.000 euro voor dansdroom

Lhamo wordt geflankeerd door collega-dansers van het KTA Brugge. © WK
Redactie KW

Lhamo Denys trekt in september naar het ‘Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance’ in Londen. De 18-jarige Bruggeling slaagde er voor zijn auditie, en droomt nu van een professionele carrière als danser. Komend weekend staat hij eerst nog eens met het KTA op de planken in CC De Valkaart in Oostkamp.

Lhamo sloot zich pas later aan bij de dansers in het KTA. “Ik heb eerst twee jaar in de Middenschool Brugge Centrum gezeten. In het lager werd ik gepest omdat ik ballet deed, en ik was bang om opnieuw met een dansopleiding te beginnen. Hoe graag ik het ook deed”, vertelt hij. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en na een gesprek met dansleraar Christian Dedeene, belandde Lhamo toch weer op het juiste spoor.

Intensieve richting

“Omdat ze zo toekomstgericht is, is de dansopleiding in het KTA een erg interessante opleiding. De lesgevers halen hier het beste in je naar boven.” De opleiding in het KTA is bovendien uniek omdat ze, met het oog op een professionele danscarrière, allround-dansers opleidt in combinatie met een volwaardige ASO- of TSO-richting. “Het is dus ook wel een heel intensieve richting. We krijgen twintig uur dansles in de week, en daarnaast nog buitenschools na de lesuren. Dan zijn er nog de wekelijkse repetities op vrijdagavond”, aldus Lhamo.

Hoewel zijn ding aanvankelijk vooral hiphop en streetdance was – zijn favoriet tv-programma was America’s Best Dance Crew – is de opleiding in het KTA volgens Lhamo verrassend veelzijdig. “Ze leren je hier een veelheid aan stijlen aan op hoog niveau. Axelle De Groote, die vorig jaar nog bij ons zat, volgt momenteel in Londen al een ‘pre-bachelor’, een soort voorbereidend jaar. We hebben geregeld contact en haar ervaringen doen mij echt popelen om ook te vertrekken”, glimlacht Lhamo. In september begint hij aan een professionele bachelor. “Al tijdens de audities had ik het gevoel dat ik daar in Londen echt op mijn plaats zat.”

Hoog prijskaartje

“Het Trinity Laban conservatorium leidt slimme dansers op. Je leert er bijvoorbeeld hoe je met een choreografie een bepaalde sfeer neerzet. Er staat ook een stukje dansgeschiedenis op het lesrooster”, vertelt Lhamo enthousiast. “Enig minpunt is wel het prijskaartje: de opleiding kost 26.000 euro per jaar. Gelukkig kwam ik in aanmerking voor een student loan.” Maar dan nog blijft de opleiding een kostelijke aangelegenheid: ook het leven in Londen is immers duur. “Voor een kamer in het studentendorp in Greenwich, betaal je 150 pond per week. Maar de campus ligt daar wel op wandelafstand vandaan.”

In het lager werd ik gepest omdat ik ballet deed, ik was bang om weer met een dansopleiding te beginnen

Lhamo kreeg zijn danstalent overigens mee van thuis. “Mijn ouders hebben vroeger ook allebei gedanst. Papa is nu kinesist, en in de kinesitherapie bestaat er een methode om bewegingen te noteren genaamd ‘labanotatie’. De uitvinder daarvan was Rudolf Laban: pionier van de moderne dans in Europa. De school in Londen is naar hem genoemd.”

De dansrichting ‘sportspecialisatie dans’ van het KTA Brugge bestaat ondertussen zeven jaar. “De evolutie is vooral dat er vaker vraag is naar een nieuw soort topdanser die klassiek ballet, latin, jazz, modern-hedendaags én hiphop onder de knie heeft.” Deze ‘multifunctionele’ danser heeft volgens lesgevers Dick Matthys en Silke Delrue letterlijk en figuurlijk een beentje voor. “Hedendaagse choreografen pikken die er zo uit”, klinkt het. De dansafdeling van het KTA speelt hierop in met een doorgedreven dansopleiding op hoog niveau. (WK)


Wie de leerlingen in actie wil zien, kan dat tijdens de voorstelling in CC De Valkaart op 16 februari om 19 uur, op 17 februari om 14 of 18 uur. Op zondagen 24 februari, 5 mei, 23 juni en 25 augustus zijn er in het KTA (Rijselstraat) opnieuw audities voor de dansopleiding. Verdere info op
ktabrugge.be of via info@pliejee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier