Brugge ziet af maar kraakt niet door coronavirus

Er was nog redelijk wat volk in Brugge. © DC
Redactie KW

De door de coronacrisis opgelegde sluiting van alle cafés, restaurants en een groot deel van de winkels treft ook de Brugse binnenstad bijzonder hard. Maar toch kon je Brugge vandaag geen dode stad noemen. Toeristen blijven de stad verkennen en in plaats van op restaurant te gaan, verorberen ze dan maar een ‘take away’ broodje of beker met pasta.

Gesloten, cafés, restaurants, winkels, musea,… Het lijkt een horrorscenario voor een heel sterk van toeristen en bezoekers afhankelijke stad als Brugge. En die stillegging van een groot deel van het sociaal-economische leven treft Brugge ook effectief bijzonder hard. “We wisten wel dat er iets van maatregelen zat aan te komen om dit coronavirus te bestrijden. Maar dat het zo drastisch zou zijn; dat had ik- en vele collega’s met mij – toch nooit verwacht”, vertelt Michael Houthooft, uitbater van restaurant Central op de Markt in Brugge.

“Ik werk in mijn zaak met zestien personeelsleden; die moeten nu werkloos thuis zitten. Neen, ik had verwacht dat er enkele beperkingen zouden komen of verhoogde hygiëne-maatregelen; maar een complete sluiting… , dat is toch wel erg hard.” Voor al wie betrokken is bij toerisme, handel en wandel in Brugge is het dus een bijzonder bittere pil om te slikken, zoveel is duidelijk. Maar toch konden we Brugge vandaag geen dode stad noemen. Natuurlijk was het veel kalmer dan op een andere weekenddag in deze periode maar de straten en pleinen waren toch verre van leeg. De toeristen blijven de stad verkennen en genieten van het zicht en de sfeer in de pittoreske straatjes terwijl ze ook alle tijd nemen om de historische gebouwen te bewonderen. Daarbij maakten toch wel wat mensen gebruik van een mondmaskertje.

De frituren boerden niet slecht.
De frituren boerden niet slecht.© DC

In plaats van op restaurant te gaan verorberen de bezoekers dan maar een take away broodje of beker met pasta, gezeten op een bankje in het park of een van de pleintjes. Aan de afhaalfrituren op de Markt, de fameuze ‘groene kotjes’, is het ook bijzonder druk. Ook de chocoladewinkels doen goede zaken. Die vallen in de categorie voedingswinkels en mogen dus wel nog de deuren openen; net zoals de warenhuizen, kleine kruidenierswinkels, slagers, bakkers en groenten- en fruitwinkels. De politie kwam her en der controleren of de winkels en horecazaken die gesloten moesten zijn dat ook effectief waren. Er stelde zich echter geen probleem; de uitbaters volgen de opgelegde maatregelen braafjes op.

We zagen ook enkele stadsgidsen met groepjes aan het werk. Opmerkelijke kleine groepjes maar daar was ook een reden voor. En daar zit zoals verwacht opnieuw het coronavirus voor iets tussen. De gidsen mogen maximaal vijf personen tegelijkertijd rondgidsen…Kortom: Brugge ziet af maar kraakt niet door het coronavirus.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier