Brugge zet smartspots in die de luchtkwaliteit meten

Brugge plaatst vanaf 1 augustus zes smartspots doorheen de stad om de luchtkwaliteit te meten. Dat doet de stad in het kader van het Europees project SCIFI (Smart Cities Innovation Framework Implementation). De huurprijs van de zes smartspots bedraagt 5.096,7 euro.

Bevoegd schepen Minou Esquenet wil met dit project een kleinschalig meetnet uitbouwen. © a-BP

De sensoren die de luchtkwaliteit meten, worden gekoppeld aan een platform zodat de data in realtime zichtbaar en raadpleegbaar zijn. De stad zal de data ook kunnen verwerken tot daggemiddelden, hierop trendanalyses uitvoeren en vergelijken met de Europese grenswaarden en de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. De smartspots meten verschillende zaken zoals fijnstof, CO, ozon, geluid, temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Ze zullen gedurende vijf maanden opgehangen worden doorheen de stad. Daarmee wil de stad de meetmethode eerst uitgebreid uittesten.

Brugge is al met verschillende initiatieven gestart om de luchtkwaliteit te meten. Zo zijn er al drie meettoestellen opgesteld in Zeebrugge en Zwankendamme. Ook beschikt de stad over een meetfiets. Die wordt ingezet voor het opsporen van hotspots van fijnstof. De stad heeft ook afzonderlijke geluidsmeters.

Bevoegd schepen Minou Esquenet wil met dit project een kleinschalig meetnet uitbouwen. “We willen de gemeten waarden vergelijken met de huidige toestellen voor het meten van fijnstof. Op die manier kan er op lange termijn een kwalitatief fijnmazig meetnet worden uitgerold. In een laatste fase kunnen de gemeten gegevens ook online te raadplegen zijn”, aldus schepen Esquenet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.