Brugge zal Minnewaterpark ‘s nachts niet sluiten wegens enkele amokmakers

Sandra Wintein, Annick Lambrecht en Pol Van Den Driessche in het Minnewaterpark.© Davy Coghe
Sandra Wintein, Annick Lambrecht en Pol Van Den Driessche in het Minnewaterpark.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond stond de recente overlast door jongeren in het Minnewaterpark hoog op de politieke agenda. “Recent gingen twee jeugdbendes op de vuist en troggelden jongeren geld af van senioren”, stelt raadslid Pol Van den Driessche. Burgemeester Dirk De fauw wil het Minnewaterpark ‘s nachts niet afsluiten.

Vier Brugse gemeenteraadsleden luidden de alarmbel: Annick Lambrecht en Sandra Wintein (Vooruit), Pol Van Den Driessche (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB).

Volgens Sandra Wintein is het Minewaterpark in coronatijd een ontmoetingsplaats geworden, maar is er een kleine kliek jongeren die tiert, met bommetjes gooit en met brommertjes door het park rijdt.” Pol Van Den Driessche somde enkele andere misdrijven op: sluiksorten, nachtlawaai, alcoholmisbruik door minderjarigen, georganiseerde vechtpartijen en geld aftroggelen.

“Er werd ook een ruit van een woning ingegooid. Treed hard op, zorg voor een very irritating police met ballen die geluidsboxen afneemt en pv’s uitschrijft. Want wat is het alternatief: een sluiting van het Minnewaterpark, zoals de buren eisen? Velen wagen zich niet meer in het park…”

Crapuleus

Stefaan Sintobin (VB) eiste een meer kordate aanpak door de politie, zeker voor drugsfeiten. Voor Jasper Pillen (Open VLD) mogen degelijke crapulestreken niet getoleereerd worden: “Onderneem actie!”. Janos Braem (Groen) veroordeelde het geweld: “Maar het gaat om een kleine groep die ook veel zwerfvuil achterlaat.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) schrok van het harde taalgebruik van Pol Van Den Driessche: “U blameert de Brugse politie, die doet wat ze kan. Wij koesteren onze stadsparken als groene long en collectieve tuinen voor de Bruggelingen. Wij hebben er altijd al voor gekozen om onze parken niet af te sluiten met omheiningen ‘s nachts. En dat zullen wij ook nu niet doen. Er zijn natuurlijk problemen, er is overlast en sluikstorten. Er wordt af en toe drugs gedeald.”

“Het sluiten van de horeca tijdens de coronacrisis zorgde voor meer jongeren in het Minnewaterpark, er houden zich ’s avonds tot 200 jongeren op in het park. Een kleine minderheid zorgt voor overlast. Onze dienst Openbaar Domein gaat elke ochtend het vuil opruimen. Probeer eens sluikstorten vast te stellen: het gaat om zakjes chips, flesjes, blikjes….”

Ontradend

“Tot voor kort was er vooral een ontradend politietoezicht, maar de laatste weekends zijn de feiten geëscaleerd. ’t Kan zijn dat jongeren ook na de heropening van de cafés zullen blijven onze stadsparken frequenteren, omdat ze vaststellen dat het goedkoper is drank te kopen in een nachtwinkel en die op te drinken in het park.”

“De politie heeft al 59 gerichte acties gevoerd in het Minnewaterpark, er is 182 keer tussengekomen. Er zijn 44 pv’s opgesteld wegens dealen van drugs, er waren 77 meldingen voor nachtlawaai. Dat leverde slechts drie pv’s op voor nachtlawaai, want het is vaak moeilijk om vast te stellen wie de daders zijn. Er zijn tien soundbars tijdelijk in beslag genomen. Om middernacht wordt het park stelselmatig ontruimd.”

Plaatsverbod

“We zullen twee wijzigingen aanbrengen aan ons politiereglement: een verbod om muziek te maken die hinderlijk is voor de omwonenden en drank in beslag nemen, als drankgebruik gepaard gaat met de verstoring van de openbare orde. Bovendien zullen we borden plaatsen, met de vraag voor meer respect voor de buurt en met aandacht voor het verbod op sluikstorten”, aldus Dirk De fauw. Bij druggebruik krijgen jongeren een plaatsverbod, maar Dirk De fauw vreest dat jongeren zich op termijn zullen verplaatsen naar andere parken. “Maar de sluiting van onze parken ’s avonds wensen wij niet. Mensen willen nog met hun hond het park in.”

Schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) staat op dezelfde lijn: “We mogen de Bruggelingen hun gezellige parken niet ontnemen, omdat een minderheid amok maakt. Tegen de amokmakers moet streng opgetreden worden.”

Burgemeester De fauw repliceert: “Wat zal de jeugdrechter doen met een minderjarige die een pv kreeg voor lawaaioverlast?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.