Brugge wil op 11 mei uitpakken met een gedetailleerd plan voor de relance van het handelsleven

Een lege gotische zaal tijdens de eerste virtuele gemeenteraadszitting in de geschiedenis van Brugge. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de tweede avond van de dubbele ‘virtuele’ Brugse gemeenteraadszitting, dinsdag 28 april, stonden tachtig agendapunten en zes interpellaties van raadsleden, vanuit hun ‘kot’, op de agenda. Wij lichten voor onze lezer de belangrijkste politieke dossiers toe.

Schepen van Werk Pablo Annys (SP.A) kondigde aan dat de centrummanager op 11 mei een gedetailleerd plan voor de heropstart van het Brugse handelsleven zal voorleggen aan het stadsbestuur: “Daar kan de eerstvolgende gemeenteraad van eind mei over debatteren.”

Raadslid Pol Vanden Driessche (N-VA) stelde voor om de gemeentelijke sporthallen te gebruiken om extra klaslokalen en opvang van scholieren te voorzien, als de scholen weer open gaan: “Anders zal de social distancing in het onderwijs moeilijk kunnen gehandhaafd worden.”

Slimme camera’s

Ann Braem (VB) vindt het spijtig dat Brugge een coronacrisis nodig heeft om een promocampagne voor Zeebrugge-Bad te lanceren. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verklaarde dat de kustburgemeesters woensdag samen met de gouverneur zullen overleggen hoe de zomer aan onze kust er zal uitzien.

Overigens liet de Brugse burgemeester weten dat er slimme camera’s zullen geplaatst worden op diverse plaatsen in Zeebrugge, in het kader van de controle van onze grenzen en de strijd tegen de mensensmokkel. De lokale politie koopt hiervoor extra camera’s aan.

Fietssnelweg

Het stadsbestuur zet volop in op de fiets en wil een fietssnelweg realiseren tussen Brugge en Zeebrugge. Er komt ook een fietsverbinding tussen de Sint-Michielsestraat en de Vaartdijkstraat. De Stad koopt grond en een hoeve in de Veltemweg, voor de realisatie van een fiets- en wandelpad in Sint-Kruis. En auto’s zullen niet meer via de Krakelebrug Brugge kunnen binnenrijden: binnenkort wordt hier eenrichtingsverkeer voor auto’s ingevoerd, enkel uitgaand verkeer zal nog toegelaten worden.

Brugge ondertekent een samenwerkingsoverenkomst met Unia tot in 2026 om elke vorm van discriminatie te bestrijden. N-VA onthield zich bij de stemming, Vlaams Belang stemde tegen. Pol Van Den Driessche (N-VA) en Yves Buysse (VB) wezen op het feit dat de Vlaamse Regering en Vlaamse Unia willen oprichten, omdat het huidige Unia elke vorm van kritiek op de multiculturele samenleving als racisme brandmerkt. Volgens Dirk De fauw (CD&V) worden in Brugge hoofdzakelijk gehandicapten en anderstaligen gediscrimineerd….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.