Brugge wil nieuwe brandweerkazerne aan Waggelwater

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge wil een stuk grond verwerven in de Dirk Martensstraat, op het bedrijventerrein Waggelwater, met het oog op de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Uit een risicoanalyse blijkt dat de huidige twee kazernes in Brugge niet voldoende efficiënt werken.

Elke brandhaard moet binnen de twaalf minuten kunnen bereikt worden door de brandweer. Vanuit de Brugse hoofdkazerne in de Pathoekeweg is dit niet mogelijk. Zeker niet meer sinds de aanleg van de autoweg A11. Daarom fungeert ze hoofdzakelijk als reserve, de meeste tussenkomsten van de brandweer gebeuren vanuit de oude voorpost in de Walweinstraat.

Raadsleden Dirk Barbier (N-VA) en Yves Buysse (VB) polsten dinsdagavond tijdens de gemeenteraad bij de Brugse burgemeester naar de stand van zaken in dit dossier. Volgens Dirk De fauw zijn er twee opties: “Een nieuwe kazerne in de Dirk Martensstraat of langs de Coiseaukaai. Eerstgenoemde optie vergt een voorpost in Oedelem, laatstgenoemde in Jabbeke, omdat er anders moeilijk bereikbare punten zijn. De Brugse brandweermannen zelf verkiezen de locatie op het Waggelwater. We hebben contact opgenomen met de eigenaar van de gronden, waar aanvankelijk de groothandel Metro zou komen. Die plaatste terstond een bord ‘te koop’.”

“De stad liet de waarde van de grond schatten en wil een nieuw gesprek met de eigenaar aangaan. Als die de grond aan een ander verkoopt, overwegen we een onteigening”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier