Brugge wil hartveilige gemeente worden

De Brugse schepen Martine Matthys doet een oproep om alle AED-toestellen te laten registreren op de website van het Rode Kruis. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge wil een hartveilige gemeente worden, maar er staan op Brugs grondgebied nog maar 100 AED-toestellen geregistreerd.

Tijdens de gemeenteraad van maandag 25 november pleitte raadslid Dirk Barbier (N-VA) voor een groepsaankoop van compacte, mobiele AED-toestellen, waarmee personen met hartfalen kunnen gereanimeerd worden. “Er zijn er te weinig en niet iedereen weet ze hangen.”, aldus het raadslid.

“Wie binnen de 3 à 5 minuten na bewustzijnsverlies gedefibrilleerd wordt, heeft 50 à 70% kans op overleving. De Brugse hulpdiensten kunnen onmogelijk binnen die tijdsspanne ter plaatse zijn. Uit studies blijkt dat in ons land 10 AED-toestellen 30 levens redden. Als er binnen de twee minuten een elektrische schock toegediend wordt, kunnen zelfs 400 levens gered worden. De beroepsvereniging van tandartsen was onlangs te gast op een medische beurs in Düsseldorf en overweegt een groepsaankoop. Waarom de stad Brugge niet?”

Volgens schepen voor Welzijn Martine Matthys (CD&V) brengt het Rode Kruis al geruime tijd alle locaties van AED-toestellen in Vlaanderen in kaart: “Voor Brugge zijn er 100 toestellen geregistreerd, uit onderzoek blijkt dat dit overzicht onvolledig is. Daarom zullen wij in ons Brugs stadsmagazine een oproep lanceren en de Brugse gemeenschap aanmoedigen om hun toestellen op de website van het Rode Kruis op te nemen. De piste van mobiele AED-toestellen lijkt interessant, maar vereist meer info over meerwaarde en kostprijs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier