Brugge wijst op goede verzorging koetspaarden, Gaia niet overtuigd

Het stadsbestuur en de Brugse koetsiers laten zien hoe goed ze voor hun koetspaarden zorgen. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Om nog eens te onderstrepen waarom er in Brugge, in tegenstelling tot Gent, geen verbod op toeristenkoetsen komt, wezen het stadsbestuur en de Brugse koetsiers in de manege van Mark Wentein op de goede verzorging die de paarden genieten. Toch ziet dierenrechtenorganisatie Gaia de koetsen liever verdwijnen uit het Brugse straatbeeld.

Enkele weken geleden ontstond er behoorlijk wat ophef door een beslissing van het Gentse stadsbestuur om vanaf 2020 niet langer door paarden voortgetrokken toeristenkoetsen toe te staan in het stadscentrum. De verantwoordelijke groene schepen vond dat dit niet past bij een hedendaagse beleving van de stad en wees op het dieronvriendelijk karakter van deze vorm van toerisme.

Gevraagd of er ook in Brugge plannen waren in die richting, stelden zowel burgemeester Dirk De fauw (CD&V) als schepen voor Toerisme Philip Pierins (SP.A) toen duidelijk dat daar in Brugge geen sprake van is.

Politieverordening

Om dit nog eens duidelijk te onderstrepen nodigde het stadsbestuur en de verzamelde Brugse koetsiers nu de pers uit in de piekfijne en hypermoderne stallingen van koetsier Mark Wentein in Koolkerke. “In Brugge werken we al tientallen jaren met een uitgebreide politieverordening die het welzijn en de werking van de Brugse koetspaarden strikt reglementeert in functie van dierenwelzijn en verzorging. Daarin is duidelijk omschreven hoe er met de paarden gewerkt moet worden”, stelde burgemeester Dirk De fauw. “Deze verordening kwam indertijd tot stand na intens overleg met Gaia-voorman Michel Vandenbosch.”

De burgemeester wijst er voorts op dat hij altijd een dierenarts kan vorderen als er twijfels zijn rond de gezondheid van een paard en dat alle gegevens over de paarden steeds door de bevoegde instanties kunnen nagekeken worden door de ingebrachte microchip. “Zoals voorzien in de verordening, wordt elk jaar uiterlijk op 1 april een attest, afgeleverd door een dierenarts, ingediend. Dat attest verklaart dat het paard in goede gezondheid verkeert, vrij is van parasieten, afdoende gevaccineerd en geschikt is om in te zetten als koetspaard”, vult schepen voor Toerisme Philip Pierins aan.

Lichte koetsen

Koetsier Mark Wentein geeft nog mee dat de hedendaagse koetsen erg licht zijn om voort te trekken en voorzien van allerlei moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals schijfremmen en elektrische verlichting, in bepaalde gevallen zelfs led-verlichting. “De koetspaarden mogen maximaal acht uren per dag werken en voor elke dag dat ze werken, krijgen ze twee dagen rust voorgeschreven“, weet Mark Wentein nog.

Gaia is geen fan

Dierenrechtenorganisatie Gaia wil intussen wel de puntjes op de i zetten. “Wij waren inderdaad betrokken bij de opmaak van dit reglement, maar dat is al 20 jaar geleden. Het is niet omdat we toen meewerken aan de opstelling van dat reglement, dat daaruit moet afgeleid worden dat wij voorstander zijn van het in stand houden van ritjes met paardenkoetsen“, zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

“Integendeel, wij steunen net de beslissing van de stad Gent om deze te verbieden. In het belang van het welzijn van de paarden in Brugge hebben we indertijd dat reglement helpen opstellen, maar dat was enkel omdat het Brugse stadsbestuur bleef vasthouden aan het inzetten van koetspaarden. Zo’n reglement was in die omstandigheden de beste optie. Intussen zijn we 20 jaar verder en zijn de geesten gerijpt: paardenkoetsen zijn folklore die 200 jaar geleden misschien nog te begrijpen waren, maar in onze hedendaagse drukke steden zijn paardenkoetsen niet meer op hun plaats.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier