Brugge werkt aan aangepast terrasreglement met grotere terrassen in 2022

Brugge werkt aan een aanpassing van het terrasreglement, met uitgebeie terrassen in 2022. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge wil graag de uitgebreide terrassen in 2022 langer laten staan, zoals in dit coronajaar. Daarbij zou de oude stadstaks-regeling weer van toepassing zijn. “Er is nog niks beslist”, reageert financiënschepen Mercedes Van Volcem.

Wegens covid-19 halveerde het Brugs stadsbestuur op voorstel van Mercedes Van Volcem in 2019 de terrastaks voor de felgeplaagde horecasector. Voor 2020 en 2021 was er door de lockdownperiode zelfs een vrijstelling en halvering. De horeca-uitbaters konden zelfs hun terrassen uitbreiden, gezien de geldende afstandsregels en maakten daar dankbaar gebruik van.

Gezelligheid

Burgemeester Dirk De Fauw en financiënschepen Mercedes Van Volcem zijn voorstander om in 2022 opnieuw grotere terrassen toe te laten, omdat dit voor meer gezelligheid zorgt op Brugse pleintjes, zowel in de binnenstad als in de rand. Het gaat nog maar om een wens, er is nog geen beslissing genomen door het stadsbestuur. Een aanpassing van het terrassenreglement moet nog besproken en goedgekeurd worden door het voltallig schepencollege.

De maatregel zou ook financiële gevolgen hebben voor de Brugse horecabazen én voor de stadskas. “Wegens corona werd geen taks aangerekend voor grotere oppervlaktesn, de horeca is zelfs vrijgesteld van de taks tot 1 oktober 2021. Nadien zal er wel opnieuw moeten betaald worden op basis van de oppervlakte van het terras. Wie een groter terras wenst, neemt meer m² in. Normaal gezien wordt de oude regeling opnieuw van tel, met wel een extra optie: de kans op een groter terras met meer stoelen. Op pleinen als Markt, ‘t Zand en Simon Stevin nemen de horeca-uitbaters best een gezamenlijk standpunt per rij in, tussen twee straten”, zegt Mercedes Van Volcem.

Geen verhoging?

De financiënschepen benadrukt dat er absoluut geen sprake is van een verhoging van de terrastaks: “Er is enkel de mogelijkheid om een groter terras na corona te behouden, wat positief is. Tal van zaken die vroeger geen terras hadden, mochten een terras plaatsen. 400 van de 700 terrassen kregen een uitbreiding, wat tijdens corona nooit aangerekend werd, omdat de stoelen verder uit elkaar stonden. Ons stadsbestuur is echt ondernemingsgezind en de horeca apprecieert dit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier