Brugge weert volgende winter ijssculpturen en ijspiste op Markt omwille van klimaatopwarming

Stefan Vankerkhoven

De Brugse winter steekt komend najaar in een nieuw jasje. De organisatoren van het ijssculpturenfestival krijgen geen vergunning en de traditionele ijspiste op de Markt wordt vervangen door een energie neutale kunstpiste op het Minnewater.

Vorige winter kreeg Brugge tussen 23 november en Nieuwjaar 1,3 miljoen toeristen over de vloer. Op topdagen tot 60.000 bezoekers. Om de draagkracht en de kwaliteit te verhogen, wordt het wintertoerisme in Brugge nog meer gespreid in tijd en ruimte. Dus buiten de kerstperiode en buiten de as Markt-Steenstraat. Bovendien worden alle nieuwe initiatieven voortaan getoetst aan het ‘winterkompas’ dat een aantal criteria opsomt waaraan winterevenementen moeten voldoen.

Niet meer wel beter

“De focus ligt niet op ‘meer’ wel op ‘beter’. Met andere woorden : het verbeteren van de belevingskwaliteit zowel voor inwoners als voor bezoekers”, zegt schepen voor Werk en Ondernemen Pablo Annys. De kerstmarkten op de Markt en het Simon Stevinplein blijven behouden, op ‘t Zand mogen er geen kerststandjes geplaatst worden.

De ijspiste zal niet meer op de Markt staan, maar wordt vervangen door een energie neutrale kunstpiste op het Minnewater, waar een ponton zal gebouwd worden. Er wordt dit jaar geen toelating gegeven voor de organisatie van een ijssculpturenfestival op Brugs grondgebied. “Dat is in strijd met de hedendaagse duurzaamheidsprincipes”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Lichtconcept

In de kerstperiode 2019 zal er volgens milieuschepen Minou Esquenet een origineel en duurzaam lichtconcept uitgewerkt worden op het traject station, Begijnenvest, Begijnhof, Wijngaardplein naar ‘t Zand. Daartoe zal Brugge een oproep lanceren naar geïnteresseerde lichtfirma’s.

Tenslotte wordt er voor de editie 2020 een make-over van het wintergebeuren gemaakt, in samenwerking met de stakeholders en de stadsdiensten. “Het opzet is te werken naar een eenduidig concept dat past bij het DNA van Brugge”, aldus schepenen Philip Pierisn en Mercedes Van Volcem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier