Brugge verdeelt woonmeters om energie te besparen

© Pol Martens
Redactie KW

Een woonmeter is een toestelletje dat ons op weg zet naar correcte verwarming en verluchting van onze woning. Het helpt ons bewust omgaan met energie, voorkomt vocht en schimmel en verhoogt het comfortgevoel in huis. Patricia Vangheluwe uit de Oostmeers kreeg als eerste zo’n toestel in huis.

Het kleinood, niet groter dan een gsm, is eigenlijk een eenvoudige thermo- en hygrometer die vier vuistregels aanreikt om in de woning verwarming en ventilatie correct op te volgen en bij te sturen. Een ideaal instrument om energie te besparen en de leefomgeving in huis zo gezond mogelijk te houden.

De stad Brugge kocht aanvankelijk tien exemplaren om ze uit te testen. De resultaten waren zo positief dat beslist werd 4.000 stuks aan te schaffen. Schepen van huisvesting Franky Demon verduidelijkt de beslissing: “De aankoop wordt betaald met stadsmiddelen en Europees geld uit een project rond energetische renovatie van woningen. Woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar de ventilatie schiet soms tekort.”

“Het regelmatig ventileren van een woning is van groot belang. Bij een te hoge luchtvochtigheid zie je op de woonmeter een treurige smiley verschijnen. Laat een tijdje verse lucht binnen door bijvoorbeeld een raam open te zetten en je vindt een lachende smiley op je toestel”, vult hij aan. “Ook de thermometerfunctie helpt door op dezelfde manier te wijzen op onze neiging, het in huis soms warmer te maken dan gezond is.”

Folder

Burgemeester Dirk De fauw: “De woonmeters worden straks verdeeld door de sociale huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren, het OCMW en Vereniging De Schakelaar. Een folder met duidelijke illustraties en een bondige handleiding in klare taal zorgen ervoor dat iedereen de vier vuistregels voor verwarmen en verluchten begrijpt. De woonmeter oogt als een gadget, maar is veel meer dan dat! Het instrumentje kadert in een heuse bewustwordingscampagne.”

“Als stadsbestuur willen wij evolueren naar een duurzame en klimaat-robuuste stedelijke gemeenschap. Een energievriendelijke woning hoort daarbij”, meldt schepen van klimaat en energie Minou Esquenet. “Zo’n woonmeter is een goede tool om minder energie te verbruiken. Wie daar bewust voor kiest, wordt beloond met een lagere energiefactuur.”

Bij Patricia Vangheluwe, die als eerste zo’n toestel kreeg, is de woonmeter welkom. “Ik geef het toestelletje alvast een goed zichtbare plek in huis”, weet Patricia te melden. “Op die manier kunnen wij de meldingen die het aangeeft vlot opvolgen!” (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier