Brugge schort voorziene boomkap op na rondvraag in de buurt

© MVN
Stefan Vankerkhoven

Aanvankelijk wou de stad Brugge 41 bomen in de Klauwijzerstraat in Sint-Andries kappen en vervangen door jongere modellen. Maar na een enquête in de buurt blijkt dat de bewoners de bestaande bomen liever behouden. De partij Groen noemt de houding van het stadsbestuur hypocriet.

Na individuele klachten van schade en hinder door boomwortels, nam het Brugs schepencollege de beslissing om een boomverjonging in te voeren in de Klauwijzerstraat in Sint-Andries.

“Een boomverjonging houdt in dat het bomenbestand in de straat wordt vernieuwd. Communicatie naar alle bewoners is hierbij van groot belang. Uit een rondvraag in de Klauwijzerstraat blijkt dat 95 procent van de bewoners de bomen liever zou behouden” , stelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD). “Ik heb het dossier dan ook onmiddellijk opnieuw op de agenda van het college geagendeerd. Indien een overgrote meerderheid van de bewoners de bomen wenst te behouden, is het logisch dat we aan hun wensen voldoen.”

“Schadegevallen door de boomwortels zullen individueel worden bekeken om ook aan deze bewoners tegemoet te komen,” besluit schepen Van Volcem. Van Volcem werd gesteund door burgemeester Dirk De fauw die groen en inspraak ook belangrijk vindt.

Tegenwind

Maar het Brugse stadsbestuur krijgt tegenwind van de politieke oppositie. Raf Reuse en Charlotte Storme, gemeenteraadsleden voor Groen, stellen: “Een maand geleden verleende het Brugse stadsbestuur een vergunning voor de kap van 41 bomen in de Klauwijzerstraat in Sint-Andries. In plaats van bomen bij te planten; koos het stadsbestuur voor bomenkap. Onvoorstelbaar! We werden gecontacteerd door bezorgde buurtbewoners. Zij willen niet dat de bomen in hun straat geveld worden. Het betreffen haagbeuken die kerngezond zijn.”

“Er zouden nieuwe bomen in de plaats komen, maar dat is een maat voor niets. De natuurwaarde van oudere bomen is vele malen groter dan van nieuwe, jonge bomen. Het nut van bomen kan niet genoeg benadrukt worden. Bomen brengen groen in onze wijken en zorgen voor zuivere lucht. Bovendien brengen ze heel wat verkoeling. In tijden van extreme hitte kan dat tellen”.

Hypocrisie

Charlotte Storme verwijt schepen Van Volcem hypocrisie. “Aan de ene kant doet de schepen een oproep aan de Bruggelingen om zélf bomen in hun tuin te planten, maar aan de andere kant laat ze waardevolle bomen vellen. Ze moet dringend haar verantwoordelijkheid nemen. Het wordt tijd dat Brugge een échte groene stad wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier