Brugge plantte 15.709 bomen in twee jaar tijd

Mercedes Van Volcem verdedigde haar Brugs bomenbeleid.©Davy Coghe Davy Coghe
Mercedes Van Volcem verdedigde haar Brugs bomenbeleid.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er zijn in Brugge de laatste twee jaar 15.709 bomen geplant. Een record! Met dit cijfer verdedigde schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) haar beleid tijdens de gemeenteraadszitting dinsdagavond.

De kritiek kwam uit onverwachte hoek. Raadslid Mieke Hoste (sp.a) had vragen bij het Brugs kapbeleid. Zij vindt immers dat er opvallend veel bomen gerooid worden op Brugs grondgebied : “Ik dacht nochtans dat u bomen als de parasols en de paraplu’s van Brugge aanziet. Als er een grote boom gekapt wordt, moet je er veel kleine boompjes in de plaats voor planten.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes van Volcem (Open VLD) noemde die kritiek een staaltje ‘verzuring’. Ze pareerde de aanval met enkele cijfers: “Onze diensten hebben in 2019 maar liefst 2915 nieuwe bomen geplant, in 2020 waren het er 1310. Daarnaast hebben particulieren respectievelijk 2375 en 2795 bomen geplant. De provincie zette er nog eens 6000 bomen bij op Brugs grondgebied.”

“In schril contrast hiermee staan de amper 200 aanvagen die wij kregen voor een kapvergunning. Die zijn niet eens allemaal toegekend. In Brugge geldt dat er voor het rooien van bomen met een omtrek van een halve meter al een kapvergunning vereist is. Het principe is dat enkel zieke bomen worden gerooid en binnen de twee jaar vervangen moeten worden door een nieuwe boom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.