https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge pakt uit met lokaal drugbeleidsplan

Stefan Vankerkhoven

De preventiedienst van de Stad Brugge pakt uit met een lokaal drugbeleidsplan, met 81 actiepunten. “Veel te soft, er is te weinig aandacht voor de opsporing en de bestraffing van de drugdealers”, meent gemeenteraadslid Pol Van den Driessche (N-VA).

Volgens preventieschepen Mathijs Goderis (Vooruit) ontsnapt ook Brugge niet aan het toenemend druggebruik bij jongeren: “Getuige hiervan is het stijgend aantal politie pv’s tijdens de coronacrisis: “Wellicht waren ook de tragische feiten van het voorbije weekend, toen een 15-jarige Bruggeling het leven liet, drugs gerelateerd. Hoe dan ook, ons drugbeleidsplan komt er in samenspraak met alle lokale actoren op het terrein.”

Pol Van Den Driessche (N-VA) leest in het plan heel veel over preventie en hulpverlening: “Maar een echt drugbeleid zet ook voluit in op bestraffing en repressie t.o.v. de dealers die grof geld verdienen aan deze handel in geweld en miserie. Blijkbaar wordt Zeebrugge steeds meer gebruikt als aanvoerhaven voor drugs.”

Sensibiliseren

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is druggebruik een bijzonder aandachtspunt binnen het zonaal veiligheidsplan: “Er zijn geregeld controles van de ladingen van schepen, de politie gaat onder meer na of er geen drugs tussen de bananen verstopt zitten. Drugdealers klissen is prioritair voor politie en parket.”

Yves Buysse (VB) vindt dat ouders beter moeten gesensibiliseerd worden over druggebruik bij jongeren. In de marge van dit debat noemde Raf Reuse (Groen) de houding van het stadsbestuur hypocriet: “Cannabisgebruikers worden gecriminaliseerd, maar op de avond dat dit drugbeleidsplan voorgesteld wordt, geeft de stad een handelaar in de Havenstraat de toestemming om een gokkantoor uit te baten, op een boogscheut van het jongerencentrum Entrepot. Zo zet je jongeren aan tot gokken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.