Brugge opent expo rond bevrijding en lanceert petitie voor vrijheid

Burgemeester Dirk De fauw ondertekent de petitie voor de vrijheid. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Een tentoonstellingswand in het stadhuis herdenkt de bevrijding van Brugge 75 jaar geleden. “Bruggelingen en bezoekers krijgen zo de kans om in het kort het verhaal van 12 september 1944 te lezen”, aldus burgemeester Dirk De fauw, die ook de petitie voor de vrijheid ondertekende.

Burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock openden donderdagochtend de tentoonstellingswand in het Brugse stadhuis. Op de foto’s kan je de bevrijding van Brugge herbeleven. “Afgelopen weekend hebben we in Brugge en Zedelgem de bevrijding passend herdacht met militaire parades en bloemenhuldes”, aldus burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Nu krijgen zowel Bruggelingen als bezoekers van de stad de kans om in het kort het verhaal van de bevrijding te lezen.”

Tijdens de duur van de tentoonstelling is er ook een petitie voor de vrijheid aanwezig, ondertekend door het stadsbestuur. Met de petitie ijvert de stad voor vrede en rechtvaardigheid overal ter wereld. Bruggelingen en bezoekers worden uitgenodigd de petitie mee te ondertekenen. Nadien wordt ze overhandigd aan Amnesty International, die de petitie kan gebruiken als krachtig signaal naar dictatoriale regimes.

Exact 75 jaar geleden

Het was donderdag exact 75 jaar geleden dat Brugge bevrijd werd. In de vroege ochtend van 12 september 1944 trokken Canadese troepen de stad binnen nadat ze de nacht voordien de Duitse troepen hadden gedwongen om de stad te verlaten.

Door het optreden van generaal Henry Foster gebeurde dat zonder bloedvergieten en zonder de stad te moeten beschieten, waardoor de Brugse monumenten geen schade leden. Foster kreeg daarvoor op 21 juli 1945 het ereburgerschap van de stad aangeboden en is daarmee een van de zes ereburgers van de stad.

Buffelbrug

Het spreekt voor zich dat op 12 september 1944 de sfeer uitgelaten was en de Brugse bevolking de Canadese bevrijders enthousiast onthaalde. Tal van bevrijdingsstoeten trokken door de stad. Het was wel nog wachten tot 8 mei 1945 vooraleer Duitsland volledig capituleerde en de oorlog in het westen was beëindigd.

Collaborateurs werden gestraft en geëxecuteerde verzetshelden zoals Jan Guilini, Julien Saelens en Gaston Roelandts kregen passende herdenkingsmonumenten. Politieke gevangenen die de strafkampen overleefden, keerden terug naar de stad. Op 12 september 1948, vier jaar na de bevrijding, werd de brug waarover de Canadese troepen de stad introkken, ingehuldigd met als eerbetoon twee majestueuze bronzen bizons. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier