Brugge maakt zich op voor volksfeest op pinkstermaandag (onder voorbehoud)

© BELGA
Redactie KW

De stad Brugge bereidt zich voor op een veertiende landstitel van Club Brugge. Als de eersteklasseclub zondag, tegen Anderlecht, kampioen speelt, staat er op pinkstermaandag een groot volksfeest op het programma. De stad lichtte dinsdag een tipje van de sluier.

“Club heeft de titel nog niet op zak en moet zondag zijn match tegen Anderlecht winnen. Maar mijn pronostiek is 1-0”, zegt de Brugse burgemeester Renaat Landuyt. “Politie en Stad bereiden zich voor op een kampioenenviering. Met een programma dat makkelijk kan uitgesteld worden, indien het zondag niet lukt en Brugge nog een weekje langer moet wachten op de titel. Per slot van rekening wachten we nu al elf seizoenen op die titel.”

Geen match op groot scherm

Volgens de Brugse burgemeester is het de bedoeling van de Stad en de politie om op de wedstrijddag – zij het nu 15 mei of 22 mei, al naargelang van de uitslag – de supporters te centraliseren op Olympia en bij uitbreiding De Platse in Sint-Andries. “We organiseren zondag geen andere simultane massa-evenementen op andere locaties, uit veiligheidsoverwegingen. Er zijn ook geen aanvragen binnen van particulieren om ergens een groot scherm te plaatsen.”

Risicomatch

Voor de risicomatch Club-Anderlecht gelden de gewone veiligheidsmaatregelen. Dirk Van Nuffel, korpschef van de lokale politie, zegt : “Drank in en rond het stadion moet in plastieken bekers geschonken worden. We krijgen, zoals bij elke risicowedstrijd, bijstand van de federale politie. Er is, gezien de terreurdreiging niveau 3, de standaard richtlijn om geen handtassen en rugzakken mee te nemen naar het stadion.”

“Als Club zondagnamiddag wint, zal de Gistelse Steenweg tussen de Grote Moerstraat en de Expresweg N31 verkeersvrij gemaakt worden. Net als de Olympialaan en de Koning Leopold III-laan.”

De spelers zullen niet in een bootje op de reien varen

De Stad Brugge bereidt in samenspraak met Club Brugge een officiële kampioenenviering voor pinkstermaandag – daags na de match Club-Anderlecht – voor : “Het is een vrije dag, dus ideaal. We voorzien een podium op de Burg, met groot scherm, zodat de supporters de feestviering goed kunnen volgen. Het stadsbestuur zal de Clubspelers omstreeks 16.30 uur op de Burg én in het stadhuis ontvangen voor een huldiging. De spelers zullen het Gulden Boek van de Stad Brugge kunnen ondertekenen.”

“Voor de spelers aan het stadhuis arriveren, wordt de sfeer op de Burg vanaf 15 uur opgebouwd met diverse muzikale optredens en interviews van bekende Bruggelingen. De spelers zullen niet in een bootje op de reien varen. Na overleg met Club Brugge hebben wij ervoor geopteerd om de voetballers op Blue Bikes van de Beurshal via ‘t Zand en de Steenstraat naar de Burg te laten rijden. In feite leggen zij op die manier een deel van het parcours van De Ronde af. Ook de renners rijden voor de start van ‘t Zand naar de Markt.”

(SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.