Brugge maakt balans op van WK-tijdrijden

Het WK wielrennen in Brugge : volksfeest of marteling? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge heeft 161.000 wielerfans verwelkomd gedurende de vijf dagen van het WK-wielrennen. Tijdens de gemeenteraad maandagavond maakte burgemeester Dirk De fauw (CD&V) een voorlopige balans op.

Was het WK-tijdrijden een volksfeest of een marteling? Die vraag stelden raadsleden Stefaan Sintobin (VB) en Nele Caus (N-VA) tijdens de gemeenteraad maandagavond. Zij polsten naar de kosten en de baten van deze sportmanifestatie.

Volgens burgemeester Dirk De fauw is de definitieve evaluatie nog niet gemaakt, maar hij is ervan overtuigd dat het startgeld van 360.000 euro zeker verantwoord was: “Brugge kwam in 124 landen in beeld, er waren 700 sportjournlisten aanwezig in onze stad. 300 miljoen tv-kijkers kregen beelden van Brugge in hun woonkamer.”

Feest

“Het is moeilijk in te schatten wat het effect van deze promotie op langere termijn is, maar we rekenen op nog meer internationale naambekendheid als topbestemming voor citytrips. Toerisme Brugge telde 161.000 toeristen in de binnenstad tijdens het WK. Maar de terrassen op de Markt waren wat minder vol dan anders.”

“Voor vele Bruggelingen was dit een feest, sommigen zagen dit evenement als hinderlijk. Dat zijn dezelfde mensen die ook klagen over de dure politie-inzet voor een topmatch als Club-PSG. Misschien hebben we niet het onderste uit de kan gehaald en hadden we in enkele Brugse wijken moeten zorgen voor eenzelfde feeststemming als in Dudzele, waar 120 vrijwillgers voor veel gezelligheid zorgden. Nochtans werd Dudzele in tweeën gedeeld door de koers.”

“Jammer dat er foute communicatie werd verspreid. Scolarest sloot zijn schoolkeukens in het Grootseminarie langs de Potterierei drie dagen omdat het bedrijf verkeerdelijk dacht dat het de stad niet uitkon. Of kreeg het personeel drie dagen vakantie tijdens het WK? Hun bestelwagens konden perfect via de Kruispoort de stad uitrijden om de scholen te bevoorraden! Nu moesten leerkrachten zelf koken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier