Brugge lanceert app voor vrijwillige afvalophalers

BRUGGE -- Opruimactie 'World Cleanup Day' © Davy Coghe
Redactie KW

Stad Brugge en afvalintercommunale IVBO lanceerden op de World Cleanup Day, zaterdag 19 september, de app WePlog waarmee vrijwilliger afvalophalers hun vorderingen kunnen bijhouden. Ook de jongeren van JCI zetten zich opnieuw in op deze World Cleanup Day

Tijdens de World Cleanup Day, op zaterdag 19 september, zetten zowel nationale als lokale overheden en diverse verenigingen van over de hele wereld zich in om zwerfvuil en vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook in Brugge wordt meegewerkt aan deze bijzondere dag.

Bijna 300 vrijwilligers

“Onder de noemer ‘Fan van Brugge oltied schoane’ roept de Stad zowel inwoners, werkenden, bezoekers en toeristen nu al enkele jaren op om Brugge mee proper en leefbaar te houden” stelt schepen van Preventie Mathijs Goderis. “Intussen tellen we al 294 geregistreerde vrijwilligers die daaraan meehelpen. Om het zwerfvuilverhaal nog iets aantrekkelijker te maken, schrijven we lokaal ook een stukje geschiedenis. Dit doen we door de publieke lancering van de app WePlog.”

“Het woord plogging is een samentrekking van de woorden ‘jogging’ en ‘plocka’ (oprapen in het Zweeds). Plogging is dus een combinatie van joggen/wandelen en zwerfvuil opruimen. Door deze app kun je zien waar er recent afval werd opgeruimd en welke plaatsen best nog een opruimbeurt kunnen gebruiken. Afvalintercommunale IVBO tekende dus in op dit project en biedt het kosteloos aan de vennootgemeenten, zoals Brugge, aan. Al voor het derde jaar op rij werkt ook JCI, Junior Chamber International, deel aan deze World Cleanup Day.”

WePlog

Minou Esquenet, Brugs schepen van Klimaat, Energie en Milieubeleid, wijst op haar beurt op de vele voordelen van de WePlog app. “Met WePlogg kan je in één oogopslag zien welke straten een opruimbeurt kunnen gebruiken. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om via WePlog het strand te ‘ploggen’ doordat we het hebben ingedeeld in vakken.”

Ook JCI, Junior Chamber International, nam deel aan deze actie; al voor het derde jaar op rij. Mensen namen dus zowel doelbewust of ‘en passant’deel aan het initiatief waarbij direct in de buurt werd opgeruimd. Het Brugse stadsbestuur investeerde overigens 3.572.000 euro om zwerfvuil op te ruimen. Er werd de voorbije zomer ook werk gemaakt van ‘slimme afvalmanden’; zo’n 240 in totaal met een sensor die vullingsgraad meet en doorstuurt.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier