Brugge krijgt nieuwe stadsarcheoloog

Stefan Vankerkhoven

Vanaf 1 novembr krijgt Brugge opnieuw een officiële stadsarcheoloog: Bruggeling Frederik Roelens.

Sinds de stadsarcheologische dienst van Brugge evolueerde naar de intergemeentelijke archeologische dienst Raakvlak (nu een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst) had Stad Brugge geen officiële stadsarcheoloog meer. Hoewel er nog steeds in de binnenstad aan archeologisch onderzoek werd gedaan, verschoof de focus ook naar het Brugse Ommeland. Na een uitgebreide selectieprocedure die in september 2020 van start is gegaan, komt daar vanaf 1 november verandering in. Stad Brugge heeft weer een officiële stadsarcheoloog: Frederik Roelens.

Voorzitter van Raakvlak, Pascal Ennaert, stelt: “De nieuwe positie als stadsarcheoloog is een logisch vervolgstuk in het groeiende verhaal van Raakvlak. De nieuwe stadsarcheoloog is verantwoordelijk voor de archeologische projecten van Stad Brugge en zal nauw samenwerken met de dienst Ruimtelijke Ordening, Monumentenzorg en het stadsarchief. Bovendien zal hij het eerste aanspreekpunt zijn voor Bruggelingen met vragen over archeologie in hun stad.”

Schepen van cultuur, Nico Blontrock, benadrukt: “In het verleden werden er in Brugge al prachtige projecten afgewerkt zoals de opgraving op het Prinsenhof, de opgraving van Sint-Donaas op de Burg en de opgraving op het Beursplein vorige zomer. De inzet van een stadsarcheoloog die zich focust op Brugge is broodnodig. Het stadsbestuur heeft nog verschillende grote projecten in de pijplijn, waaronder de nieuwe Kunst-en Museumsite aan de Garenmarkt.”

Trots

Na enkele jaren in de privésector en acht jaar als archeoloog en bouwkundig erfgoedconsulent bij Raakvlak, kan Frederik Roelens vanaf 1 november focussen op zijn passie: de Brugse stadsarcheologie.

“Als Bruggeling ben ik erg trots dat ik nog beter zal kunnen bijdragen aan de kennis over het rijke verleden van onze stad. In de voorbije jaren mocht ik al opgravingen leiden op onder andere het Stedelijk Conservatorium (2020), het Beursplein (2019) en het Gruuthusepaleis (2018). Dankzij deze nieuwe positie zal ik ook hernieuwde aandacht kunnen geven aan kleinschaligere werven in de binnenstad. Daarbij wil ik ook de Bruggeling niet vergeten. Een van de speerpunten waarop ik zal inzetten is bijvoorbeeld het Archeologisch Spreekuur bij opgravingen waarbij buurtbewoners voor uitleg of met vragen kunnen langskomen”, aldus Frederik Roelens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier