Brugge krijgt lichtfestival in kerstperiode

Piet De Ville

Brugge baadt de komende kerstperiode in het licht. Twee ‘licht- en belevingswandelingen’ moeten bezoekers tijdens het nieuwe Winterfestival doorheen de stad leiden, naar ‘t Zand en het Minnewaterpark. Die nieuwe locaties, met ook een winterbar en schaatspiste in kunststof, moeten de bezoekers meer over de stad spreiden.

Er is lang over gesproken en gedebatteerd, maar de door het stadsbestuur beloofde vernieuwing in de winteranimatie lijkt nu toch een feit. Zeker niet te vroeg, want de roep naar vernieuwing en een meer divers, kwalitatief aanbod klinkt al enkele jaren behoorlijk luid.

De basiselementen van het nieuwe ‘Winterfestival’ zijn twee ‘licht- en belevingswandelingen’ enerzijds en het Minnewaterpark dat ingericht wordt als een winterse ontmoetingsplek met winterbar en schaatspiste anderzijds. Het Genkse bureau Painting with Light tekende een lichtontwerp uit dat de twee belevingsparcours sfeervol zal uitlichten.

Brugge krijgt lichtfestival in kerstperiode

“We zijn op zoek gegaan naar een innovatief en verrassend lichtconcept dat de bezoeker prikkelt en begeleidt”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Een concept dat ook past bij het DNA van de stad: een kwaliteitsvolle stad, met een hedendaags karakter in een historisch kader.”

De twee licht- en belevingswandelingen starten op het Stationsplein, waar ook een interactieve lichtinstallatie komt. Eén wandeling loopt van het Stationsplein tot in het Minnewaterpark. De tweede wandeling gaat via het Albertpark tot ‘t Zand. Op beide trajecten komen er interactieve en dynamische lichtinstallaties.

Brugge krijgt lichtfestival in kerstperiode

Schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A) laat verstaan dat het lichtconcept is geïnspireerd op de rijke geschiedenis van de stad, vermengd met de hedendaagse beleving en de toekomstvisie van Brugge.

“Door een combinatie van lichtkunstinstallaties, atmosfeerbelichting en projectie kunnen bezoekers zich, tijdens de koude wintermaanden, onderdompelen in een warme gloed van licht die zich verspreidt over het hele parcours. De algemene sfeer van het ontwerp is warm en de beleving groeit en evolueert naarmate het Minnewaterpark en ‘t Zand worden bereikt. Het licht wordt steeds rijker in kleur en hoeveelheid.”

Brugge krijgt lichtfestival in kerstperiode

Bedoeling van de twee wandelingen is om de drukte in de binnenstad tijdens de kerstperiode, met piekdagen van wel 50.000 bezoekers, meer te spreiden. Een van de wandelingen loopt door het Minnewaterpark, waar ook een winterbar én een schaatspiste in kunststof komen.

De winterbar van 279 vierkante meter wordt uitgebaat door ‘Brugse bodem’, een samenwerking tussen vier Bruggelingen met horeca- en eventervaring: Daan en Justine van Café Pistolet in Assebroek, Mathias van Siphon Brewing in Damme en Wouter Puttemans, een ervaren event-coördinator.

De vzw Koninklijke Brugse Zwemkring staat opnieuw in voor de uitbating van de schaatspiste.

Brugge krijgt lichtfestival in kerstperiode

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten