Brugge krijgt een regenboogbank in het Minnewaterpark

Een team van Groen Brugge plaatste alvast de regenboogvlag op een bankje in het Minnewaterpark in Brugge.
Een team van Groen Brugge plaatste alvast de regenboogvlag op een bankje in het Minnewaterpark in Brugge.
Stefan Vankerkhoven

Brugge krijgt een regenboogbank in het Minnewaterpark. Er zal aan een kunstenaar gevraagd worden om iets moois te realiseren. Tegelijkertijd wil Brugge samen met 18 andere Europese steden tools ontwikkelen tegen homofobe propaganda en stigmatisering van LGBT’s.

Groen Brugge vroeg bij monde van raadslid Karin Robert tijdens de gemeenteraad dinsdagavond aan het stadsbestuur om een zichtbare regenboogbank te installeren in het Minnewaterpark. “Zo maken we duidelijk dat iedereen welkom is in Brugge”, zegt Karin Robert.

“Nu dient zich een mooie gelegenheid aan, met de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie op 17 mei in het verschiet, is het plaatsen van een ‘zichtbare’ regenboogbank in het Minnewaterpark aangewezen. Stad Brugge wil dit park een grondige opfrissing geven. De krijtlijnen voor de heraanleg worden op de website van onze stad toegelicht. Er wordt ook verwezen naar het plaatsen van nieuwe zitbanken. Waarom zouden we er dan geen bank in de kleuren van de regenboog kunnen zetten?”.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) geeft gehoor aan die oproep en stelt voor dat een kunstenaar een mooie regenboogbank ontwerpt. Hij wijst erop dat Brugge deel uitmaakt van het internationale Rainbow Cities Network: “Leuven, Gent en Brugge riepen vorig jaar al in een gezamenlijke brief de Poolse ambassadeur in België op om de LGBT-vrije zones in Polen een halt toe te roepen. De LGBT-vrije zones zijn in strijd met de mensenrechten.”

“We hebben al drie regenboog zebrapaden in Brugge en ontwikkelen met de 19 Rainbow Cities richtlijnen voor een regenboogbeleid. We willen een antwoord bieden op de stigmatisering van de LBGT’s en werken tools tegen homofobe propaganda uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier