Brugge kant zich tegen een betoncentrale in Dudzele en krijgt deze zomer een windplan

Dudzelenaars protesteerden tegen de komst van Topmix.
Dudzelenaars protesteerden tegen de komst van Topmix.
Stefan Vankerkhoven

Brugge werkt aan een windplan én tekent bezwaar aan tegen de vergunning die de Bestendige Deputatie verleend heeft voor een betoncentale in Dudzele. Laatsgenoemd dossier zorgde voor beroering tijdens de Brugse gemeenteraadszitting maandagavond.

“Het is hoog tijd dat onze polderdorpen beschermd worden en er duidelijkheid komt over wat er daar nog mogelijk is”, zei gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD). Hij refereerde aan het protest tegen de bouw van een windmolen in de wijk Kruisabeele en aan de vergunning voor een betoncentrale van Topmix in de Dudzeelse polder.

Raadsleden Mieke Hoste (sp.a) en Olivier Strubbe (CD&V) vertolkten de woede van de inwoners van Dudzele. “We kunnen niet begrijpen waarom de provincie een betoncentrale vergunt zo dicht bij het dorp. Mens en natuur worden hier het slachtoffer van” zei Mieke Hoste. “De firma Top Mix vroeg een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe vestiging in de achterhaven, op 700m van Dudzele. Het afvalverwerkend bedrijf wil op die locatie gronden, bouw- en sloopafval, zeefzand en puingranulaten opslaan en behandelen om nadien terug in te zetten als bodem, bouwstof of grondstof. De activiteiten die het bedrijf wil uitvoeren zullen onvermijdelijk grote gevolgen hebben voor de omwonenden.”

Blunder

Andries Neirynck (Groen) noemde de beslissing van het provinciebestuur een blunder: “De Dudzeelse polder is een vogelrichtlijngebied.”’ Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) kondigde aan dat de Stad administratief beroep zal aantekenen bij de bevoegde minister. “In afwachting kan Topmix nog geen activiteiten opstarten.”

Burgemeester Dirk De fauw, die voorlopig nog havenvoorzitter is, zei dat het havenbestuur een beetje misleid werd: “Er werd ons niet vermeld welk activiteiten er op die plek in de achterhaven zouden komen. We dachten dat het enkel om de aanvoer van bouwmaterialen ging.”

Wat de gecontesteerde windmolen in Kruisabeele betreft, kondigde Fanky Demon een windplan voor Brugge aan: “Ik hoop dat dit klaar is tegen de zomer, dat plan zal bepalen waar nog windmolens mogelijk zijn op Brugs grondgebied. Over de plannen van Luminus voor een 200 meter hoge windturbine in Kruisabeele hebben we alvast al heel wat bezwaarschiften binnen gekregen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier