Brugge hokt zijn 120 beroemde zwanen op de reitjes op tegen de vogelgriep

Stefan Vankerkhoven

Brugge heeft de 120 zwanen op de reitjes op donderdag 19 november opgehokt, om de verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te vermijden.

Het vogelgriepvirus werd op vrijdag 13 november 2020 vastgesteld bij drie wilde vogels in het Vogelopvangcentrum in Oostende. Dit virus is enkel schadelijk voor vogels. Om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te vermijden legde Minister van Landbouw David Clarinval, op advies van het FAVV, bijkomende maatregelen op. Waar voorheen enkel maatregelen van kracht waren voor professionele pluimveehouders gelden vanaf zondag 15 november ook maatregelen voor particuliere houders van pluimvee en vogels.

Een van de maatregelen is dat alle houders van pluimvee en vogels hun dieren moeten ophokken of afschermen met behulp van netten, om contact met wilde vogels te vermijden. In uitvoering van deze maatregel werden ook de Brugse zwanen opgehokt. Stad Brugge bracht hiervoor alles in gereedheid.

Risico

Schepen Mercedes Van Volcem hielp mee de zwanen ophokken. (foto gf)
Schepen Mercedes Van Volcem hielp mee de zwanen ophokken. (foto gf)

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem legt uit: “Stad Brugge verzorgt een populatie van een 120-tal zwanen op het Stil Ende, bij het Wijngaardplein en in het park ‘De Koude Keuken’. Het ophokken van deze zwanen in het kader van de ophokplicht (vogelgriep) is een hele klus, die omzichtig en binnen een specifiek tijdsschema uitgevoerd moest worden. Om de dieren op een vlotte manier en met een zo beperkt mogelijk risico af te vangen diende het voederen enkele dagen stop gezet te worden, zodat de dieren makkelijk met voedsel in een vangkraal kunnen gelokt worden. Op zondag 15 november stopte de Stad met het voederen van de zwanen. Maandag plaatste de Stad de nodige afsluitingen rond de voederplaatsen. Het vangen van de zwanen gebeurde op donderdagmorgen 19 november.”

“Voor het vangen en ophokken van een 120-tal Brugse zwanen volgden we een duidelijk stappenplan die we deze week uitvoeren”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Nagenoeg alle zwanen zijn namelijk niet geleewiekt en kunnen vliegen. Ze doen dit normaal gezien enkel als ze opgejaagd worden. Het in paniek opvliegen van zwanen kan bepaalde risico’s met zich meebrengen, voor het welzijn van de zwanen, maar ook voor het verkeer op bijvoorbeeld de Gulden Vlieslaan. Om het opvliegen van zwanen te vermijden, diende het vangen dus met de nodige voorzichtigheid te gebeuren. We beschikken over twee speciaal ingerichte verblijfsplaatsen met vijver waar de zwanen voldoende ruimte hebben en kunnen zwemmen. Dat is belangrijk voor het welzijn van de dieren.”

Daarnaast houdt de Stad ook pluimvee op de kinderboerderij ‘de Zeven Torentjes’ in Assebroek. Deze dieren werden vanaf zondag 15 november opgehokt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten