https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge herstelt Compostellaparcours in ere met nieuw bronzen schelpen

© PDV
Piet De Ville

De Stad Brugge herstelde op vraag van stadsgids Suzy Borms en met steun van het Vlaams Genootschap Compostella het Compostellaparcours in Brugge terug in ere. Daartoe werden achttien nieuwe bronzen schelpen aangebracht die het parcours aanduiden.

Tien jaar nadat de huidige schelpen gelegd werden waarmee het compostellaparcours in Brugge wordt aangegeven, bleek dat er heel wat waren verdwenen of beschadigd. “Wellicht zijn wegwerkzaamheden daarvan de oorzaak”, verduidelijkt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Het Brugs Compestallaparcours – het onderdeel van de route naar Santiago De Compostella dus – is erg waardevol voor onze stad maar tegelijkertijd is het pad helaas vrij onbekend bij veel Bruggelingen. Toch vinden we de subtiele aanwezigheid van de schelpen onmisbaar in het Brugse stadsbeeld.”

Het was de Brugse stadsgids Suzy Borms die kwam aanzetten met het idee om het parcours in ere te herstellen. Ze klopte aan bij de diensten van schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) en betrok ook het Vlaams Genootschap Santiago De Compostella. Uit onderzoek bleek al vlug dat één belangrijke locatie niet voorzien was van zo’n bronzen schelp: de Sint-Salvatorskathedraal.

43 stevig verankerde schelpen

“Nochtans bevat de doopkapel van de kathedraal fresco’s die duidelijk aantonen dat hier tijdens de middeleeuwen Santiagopelgrims werden opgevangen. Het is duidelijk dat de kathedraal op deze pelgrimsroute lag”, stelt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Nu is deze waardevolle plek dus ook voorzien van een bronzen schelp.” In totaal liggen er op het grondgebied van Brugge nu 43 bronzen compostellaschelpen waarvan achttien nieuwe. De nieuwe schelpen gelijken qua ontwerp meer op de originele schelpvorm én, niet onbelangrijk, ze zijn via een lange pin stevig verankerd in het wegdek zodat het voor ‘souvenirzoekers’ bijzonder moeilijk wordt om er eentje mee naar huis te nemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.