Brugge heropent alle 120 speelpleintjes

Kinderen kunnen zich vanaf vandaag weer helemaal uitleven op de speelpleintjes in Brugge. De stad heropent meteen álle pleintjes. Daarenboven zal het de aanvraagprocedure voor speelstraten gevoelig inkorten.

Kinderen kunnen zich vanaf vandaag weer helemaal uitleven op de speelpleintjes in Brugge. (foto Davy Coghe)

“Het recht op spelen is opgenomen in de Universele Rechten van het Kind en daarvan zijn de kinderen enkele weken verstoken gebleven”, zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis (SP.A). “En dan denk ik zeker aan de kinderen die geen tuin hebben om in te spelen. Maar vanaf nu zullen ze zich weer helemaal kunnen uitleven in Brugge, want woensdagmorgen heropenden we alle 120 speelpleintjes. We doen dit bewust niet gefaseerd maar wel in één keer, zodat er geen concentraties zouden ontstaan.”

Handen ontsmetten

De nationale veiligheidsraad stelde wel een limiet op. Zo mogen er maximaal 20 kinderen per speelplein zijn, die onder toezicht van een volwassene moeten staan. “Aan de tien grootste speelpleintjes komen affiches met daarop een herhaling van de al bekende regels, zoals afstand houden, niezen in de elleboog, enzovoort. Daar komen ook dispensers om de handen te ontsmetten. We bestuderen momenteel of we dit kunnen uitbreiden naar alle speelpleintjes.”

Speelstraten

Naast het heropenen van alle speelpleintjes wil de stad Brugge ook meer speelstraten in de stad zien. “Dit zijn straten die voor een dag afgesloten zijn, zodat kinderen zich volledig kunnen uitleven. De aanvraagprocedure voor zo’n speelstraat zullen we gevoelig inkorten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.