Na de professionele pluimveehouders moeten nu alle houders van pluimvee en vogels hun dieren ophokken of afschermen met behulp van netten, om contact met wilde vogels te vermijden. In uitvoering van deze maatregel worden ook de Brugse zwanen opgehokt, zegt Van Volcem.

120 zwanen

De Stad Brugge verzorgt een populatie van een 120-tal zwanen op het Stil Ende, bij het Wijngaardplein en in het park De Koude Keuken. Vanaf vandaag/zondag stopt de stad met het voederen van de zwanen. Maandag plaatsen de stadsdiensten de nodige afsluitingen rond de voederplaatsen. Zo moet donderdag het vangen van de dieren vlot en veilig verlopen.

"Het ophokken van deze zwanen is een hele klus, die omzichtig en binnen een specifiek tijdsschema uitgevoerd wordt. Om de dieren op een vlotte manier en met een zo beperkt mogelijk risico af te vangen, dient het voederen enkele dagen stop gezet te worden, zodat de dieren makkelijk met voedsel in een vangkraal kunnen gelokt worden", dixit Van Volcem.

De meeste zwanen zijn niet 'geleewiekt' en kunnen dus vliegen. Dat doen ze normaal enkel indien ze opgejaagd worden. "Om het opvliegen van zwanen te vermijden dient het vangen dient dus met de nodige voorzichtigheid te gebeuren."

Na de professionele pluimveehouders moeten nu alle houders van pluimvee en vogels hun dieren ophokken of afschermen met behulp van netten, om contact met wilde vogels te vermijden. In uitvoering van deze maatregel worden ook de Brugse zwanen opgehokt, zegt Van Volcem.De Stad Brugge verzorgt een populatie van een 120-tal zwanen op het Stil Ende, bij het Wijngaardplein en in het park De Koude Keuken. Vanaf vandaag/zondag stopt de stad met het voederen van de zwanen. Maandag plaatsen de stadsdiensten de nodige afsluitingen rond de voederplaatsen. Zo moet donderdag het vangen van de dieren vlot en veilig verlopen."Het ophokken van deze zwanen is een hele klus, die omzichtig en binnen een specifiek tijdsschema uitgevoerd wordt. Om de dieren op een vlotte manier en met een zo beperkt mogelijk risico af te vangen, dient het voederen enkele dagen stop gezet te worden, zodat de dieren makkelijk met voedsel in een vangkraal kunnen gelokt worden", dixit Van Volcem.De meeste zwanen zijn niet 'geleewiekt' en kunnen dus vliegen. Dat doen ze normaal enkel indien ze opgejaagd worden. "Om het opvliegen van zwanen te vermijden dient het vangen dient dus met de nodige voorzichtigheid te gebeuren."