Brugge dit weekend opnieuw te druk wegens Wintergloed

Stefan Vankerkhoven

De druktebarometer kleurde zaterdagavond oranje in Brugge. Bijgevolg ontraadde de lokale politie via de sociale media om naar Brugge te komen. Eventjes werden de toegangswegen afgesloten.

“Zak niet meer af naar Brugge voor Wintergloed, want het is er echt veel te druk! Bedankt om dit bericht te delen.” Dit bericht stuurde de lokale politie Brugge zaterdagavond de wereld in. Want de druktebarometer in Brugge kleurde oranje en neigde zelfs naar rood.

Om erover te waken dat de Brugse binnenstad niet nog meer late bezoekers kreeg voor Wintergloed, sloot de politie de Bevrijdingslaan en de Koning Albert I-laan af. Nadien regende het op de Facebook-pagina van de politie reacties van misnoegde Bruggelingen die menen dat een organisatie als Wintergloed onverantwoord is in coronatijden.

Het 3,5 km lange lichtparcours Wintergloed is vandaag en de komende week, nog tot en met zondag 10 januari, gratis te bezoeken. Burgemeester Dirk De fauw liet al het aanvangsuur verlaten van 15.30 uur naar 20 uur, om een vermenging van de bezoekers met shoppers te vermijden. Op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag werd het evenement geschrapt.

Druktebarometer

De Stad Brugge en de lokale politie raden bezoekers aan om eerst de druktebarometer te consulteren, vooraleer naar het historisch stadscentrum af te zakken. Deze barometer, die gebaseerd is op metingen van gsm-signalen, geeft op het eigenste moment aan hoe druk het is in de winkelzone tussen ’t Zand en de Markt enerzijds en langs het parcours van Wintergloed anderzijds.

Er zijn vier waarden of kleurencodes te zien: rustig – gezellig – druk -heel druk. Van zodra de barometer geel kleurt, en het dus al behoorlijk druk is, wacht je beter af om naar Brugge te komen. De barometer wordt trouwens om het kwartier geüpdatet en geeft dus een realistisch beeld weer.

Op het terrein blijven politie, Covid coaches en gemeenschapswachten waakzaam en kunnen bepaalde drukke plekken tijdelijk worden afgesloten. De hoofdwinkelstraten in brugge zijn ook verkeersvrij op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.