Brugge biedt noodlijdende hotels een financiële ondersteuning aan

Hotel 't Voermanshuys is het eerste Brugs hotel dat al de boeken neerlegde. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Hotel 't Voermanshuys is het eerste Brugs hotel dat al de boeken neerlegde. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Amper 43% van de 95 Brugse hotels is momenteel financieel gezond, drie etablissementen dreigen zelfs over kop te gaan. Het Brugs stadsbestuur besliste om een financiële ondersteuning te bieden aan de logiessector.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw grasduinde in de meest recente cijfers van het financiële dienstverleningsbedrijf Graydon. Terwijl in oktober nog 52% van de Brugse hotels gezond waren, blijkt dit cijfer gezakt te zijn tot amper 43%. Zelfs 7% van de hotels geven toe op de rand van het faillissement te zweven, 3% zullen binnenkort hoogstwaarschijnlijk definitief hun hoteldeuren sluiten. In november al legde hotel ‘t Voermanshuys in de Oude Burg de boeken neer.

Upgrade

Nogal wat Brugse hotels zijn enkel in het weekend geopend. “Sommigen behoren tot een groep en verwijzen voor al hun reservaties klanten naar één hotel van de groep. Je krijgt dan een upgrade: voor de prijs van een kamer in Hotel Casselbergh mag je in het Dukes’ Palace slapen. Doen!”, zegt toerismeschepen Philip Pierins.

Aangezien de hotels de motor zijn van het Brugs toerisme, wil het stadsbestuur hen financieel ondersteunen. “Die subsidie wordt gekoppeld aan de inning van de stadsbelasting op logies”, stelt financiënschepen Mercedes Van Volcem. “Alle hotels, b&b’s en vakantiewoningen die voor het eerste semester van 2020 plichtsbewust en tijdig hun aangifte indienden, komen in aanmerking voor die financiële steun van maximaal 2.000 euro per logiesverstrekker.”

Het bedrag compenseert de toerismetaks van 2 euro per overnachting die elke logiesverstrekker moet betalen. “Hotels die in het eerste semester minder dan 1.000 overnachtingen boekten, krijgen eenveel subsidie als ze stadstaks moeten betalen. Hotels met meer dan 1.000 overnachtingen krijgen 2.000 euro subsidie”, legt Mercedes Van Volcem uit.

Eén vijfde

Slechts 48 van de 95 Brugse hotels en één van de 244 b&b ‘s telden in de eerste jaarhelft meer dan 1000 overnachtingen. “In totaal ging het om 205.000 overnachtingen in Brugge. Dat is amper een vijfde van de voorgaande jaren”, evalueert de financiënschepen.

Het Brugs schepencollege trekt 300.000 euro extra uit voor deze subsidie. Brugge heeft nu al meer dan 7 miljoen euro aan corona steunmaatregelen gespendeerd. De negatieve impact van corona op de stadskas bedraagt 18 miljoen euro. “Bij gebrek aan toeristen zijn er ook minder inkomsten. De overnachtingstaks was dit jaar begroot op 1,8 miljoen euro. Door het wegblijven van de toeristen, kunnen we amper 404.000 euro innen”, bekent Mercedes Van Volcem, die hemel en aarde beweegt om het stadsbudget in evenwicht te houden.

Er is volgens toerismeschepen Philip Pierins, die voorzitter is van de Vereniging van Vlaamse Kunststeden, ook goed nieuws: “Toerisme Vlaanderen voorziet een extra budget van 3,5 miljoen euro voor de relance van de Vlaamse Kunststeden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier