Brugse gins tot beste van de wereld verkozen

V.l.n.r. Joachim Augustyn, Hendrik Baeke, burgemeester Dirk De fauw en Baptiste Van Outryve bij de ontvangst van de drie stichters van The Bruges Gin Society op het stadhuis.© Davy Coghe
V.l.n.r. Joachim Augustyn, Hendrik Baeke, burgemeester Dirk De fauw en Baptiste Van Outryve bij de ontvangst van de drie stichters van The Bruges Gin Society op het stadhuis.© Davy Coghe
Piet De Ville

The Bruges Gin Society, die niet alleen ginliefhebbers samenbrengt, maar ook zelf produceert, behaalde op de World Gin Awards een eerste prijs met zowel de Black Swan als de Gold Swan Gin. Reden genoeg voor burgemeester Dirk De fauw om de drie stichters te ontvangen op het stadhuis.

The Bruges Gin Society, opgericht in 2012 door drie Brugse ginliefhebbers, gooide hoge ogen op de voorbije World Gin Awards in het Verenigd Koninkrijk. Tussen zo’n 800 deelnemende gins – ook van grote, bekende producenten – wist hun Black Swan Gin en de nog langer gerijpte Gold Swan op te vallen bij de deskundige juryleden; die overigens steevast blind proeven.

De Black Swan kreeg de prijs voor Beste Eigentijdse Gin terwijl de Gold Swan tot de Beste Gerijpte Gin werd uitgeroepen.

Hobbyproject

“Voor ons is dat natuurlijk een enorm grote eer. Als kleine vereniging – dit blijft immers een hobbyproject – hadden wij helemaal niet verwacht in de prijzen te vallen in deze prestigieuze wedstrijd”, vertelt woordvoerder Baptist van Outryve.

“Eigenlijk hadden we vooral deelgenomen om te leren uit de bevindingen van de juryleden? dat we zouden kunnen winnen, kwam niet in ons op.”

Onze oplage is beperkt en dat willen we ook zo houden

De leden van de Gin Society wezen tijdens hun ontvangst door burgemeester De fauw in het stadhuis nadrukkelijk op het authentieke, lokale en ambachtelijke karakter van hun gins. Zo wordt er steevast gebruik gemaakt van Brugse kruiden, worden de flessen met de hand afgewerkt en ligt de gin ook in Brugge op vaten.

Waar die vaten dan wel precies liggen, dan willen de drie gedreven Brugse ginfanaten liever niet kwijt.

Beperkte oplage

“Onze oplage is beperkt en dat willen we ook zo houden. Van onze Black Swan brengen we jaarlijks maximaal 1.500 flessen op de markt, en van de Black Swan, die langer rijpt, nog veel minder”, stelt Baptist van Outryve.

“Hier in het stadscentrum zijn onze producten te koop in The Bottle Shop, bij 2BE en daarnaast ook nog bij Dranken Van Maele in Sint-Michiels, bij Horeca Totaal en in de rand onder meer bij Prik & Tik in Zedelgem. Deze mooie erkenning is voor ons alvast een motivatie om verder te gaan op de ingeslagen weg.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.