Brouwerij Stokhove wint Brugs Bierfestival

Jonhy David Jan Dewaele en Levi Högenhall met de Triple Joe. © GS
Redactie KW

Het was nagelbijten in brouwerij Stokhove in Waardamme op zaterdag 30 mei iets voor 20 uur. Met hun laatste telg in hun gamma, de Triple Joe, waren ze bij de kanshebbers om de Gouden BAB 2020 te winnen.

De bekendmaking was via een livestream te volgen. In 2016 kreeg de brouwerij reeds de Gouden BAB met de Waardamse Tripel en de jaren ervoor behoorden ze met hun creaties steevast tot de top van de bieren, verkozen door het publiek. Na de voorstelling van de overige bieren nam de presentatrice Kaltleen De Sutter het flesje Triple Joe en plaatste het op de sokkel die gemarkeerd was met het nummer 1. Op dat moment vielen de brouwers elkaar in de armen en vloeiden er zelf tranen, zeker bij Johny David, Joe voor de vrienden, die met zijn gezicht het etiket van de Triple Joe siert.

“Het is jammer dat we dit nu in coronatijd moeten mee maken. We kunnen het nu niet uitgebreid vieren. Nu moeten we de regels respecteren, maar anders was de brouwerij waarschijnlijk te klein om alle vrienden en medewerkers te ontvangen om mee te vieren, We zullen aan deze overwinning zeker nog een vervolg brouwen“, weet Jan De Waele te vertellen. “Het is een verrassing voor ons. Hadden we het verwacht toen we ons bier voorstelden? Nee, maar ons geluk kan niet op: onbeschrijfelijk.”

“Het was van 2016 geleden en we dachten dat we onze top voorbij waren. Het doet zeer goed om als beste bier tussen een paar kleppers zoals West-Vleteren, Delirium en Paljas gekozen te worden als kleine brouwerij.” Joe Davis was zeer emotioneel bij het horen van de bekendmaking Gouden BAB 2020. “Toen we rond 15 uur tijdens het Bierfestival zelf zagen hoeveel bezoekers ons bier proefden, zei ik aan de brouwer: ‘als dit geen prijsbeest is, dan weet ik het niet.’ De mensen dronken er eentje, dronken er twee en veel mensen kwamen daarna nog een derde keer langs om een glas Triple Joe. Ik kan maar één ding zegen. De Triple Joe is een terechte winnaar gekozen door de vele bezoekers van het Bierfestival.”

Triple Joe

Triple Joe is een volmondige tripel van 8°, geïnfuseerd met huis gestookte ruwe whisky. Volle smaak van granen en rijp exotisch fruit, doorspekt met toetsen van vanille, marsepein, honing en eikenhout. Resulterend in een harmonieus huwelijk. “De Triple Joe zal in eerste instantie enkel op vat aangeboden worden en op het komende Bierfestival zullen we aan de hand van de reacties van het publiek bekijken of er interesse genoeg is om het dan op flessen te trekken en zo te commercialiseren”, weet Levi Högenhall, één van de brouwers te vertellen.

“Het is een bier dat volledig in de brouwerij zelf gebrouwen wordt. De whisky werd bij ons gestookt, een beetje volgens het moonshine principe, maar dan legaal. We hebben al eerder geëxperimenteerd met een whiskybier, maar dan met een lager alcoholgehalte. Nu zijn we voor een echte tripel gegaan van 8° waaraan we eikenhouten schilfers, doordrongen van onze whisky hebben toegevoegd tijdens het brouwen om de specifieke smaak en aroma’s te krijgen.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier