Brouwerij De Poes uit Tielt verovert Zuid-Afrika en lanceert in februari twee nieuwe bieren

Stijn David: "Ik krijg hier nu al tal van nationaliteiten over de vloer." © Foto Wouter Meeus
Philippe Verhaest

In amper vier jaar tijd is Brouwerij De Poes uitgegroeid tot een begrip in Tielt en ver daarbuiten. Sinds vorige week heeft het geesteskind van Stijn David nu ook vaste voet op Zuid-Afrikaanse bodem, waar een van zijn bieren ter plekke wordt gebrouwen. En in februari lanceert de man ook twee nagelnieuwe bieren: De Poes Bruin en De Poes Houblon. “Het gaat hard, maar ik geniet met volle teugen.”

Dat Stijn David ooit als fulltime brouwer aan de slag zou zijn, had hij een vijftal jaar geleden nooit durven dromen. “Ik ben altijd al wel geïnteresseerd geweest in voeding”, opent hij zijn verhaal. “Aan Ter Groene Poorte volgde ik een bakkersopleiding en ik heb ook een bachelordiploma in de voedings- en dieetleer op zak, maar uiteindelijk heb ik daar nooit iets mee gedaan.”

Je ging warempel als ambtenaar aan de slag!

(glimlacht) “Juist. Bij de Vlaamse overheid hield ik me met financiën bezig. Maar stilaan had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Ik besloot om in Gent een brouwopleiding te volgen en toen ik in 2013 afstudeerde, ging ik meteen aan de slag. Op erg bescheiden basis: thuis, in mijn garage, met een brouwsel van twintig liter…”

En hoe smaakte dat eerste probeersel?

“Het was een dikke mislukking! Maar al doende leert men en na dertien proefbrouwsel stond het recept voor De Poes Blond volledig op punt. Toen kwam ik bij de vraag waar ik met dit verhaal naartoe wilde. Uiteindelijk vond ik met Brouwerij Deca uit Woesten een partner om De Poes op grotere schaal te brouwen en kon ik het op de markt brengen. Op 17 april 2014 hebben we er mijn biertje voor het eerst gebrouwen. Dat is de officiële geboortedatum van De Poes. Een paar maanden later stelde ik tijdens Tielt Zomert in Schuiferskapelle mijn bier aan de wereld voor.”

“Binnen vijf jaar willen we in Zuid-Afrika een even groot brouwvolume als in België neerzetten”

Had je toen ooit durven denken dat De Poes je bestaan zou worden?

“Geen seconde. Tot mei van dit jaar ben ik ook altijd als ambtenaar blijven werken. Ik heb die job geleidelijk aan afgebouwd tot ik op het punt kwam dat ik echt voor De Poes wilde gaan. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Mijn initieel doel was om een eigen brouwerij in Tielt te kunnen opstarten. Velen praten daar luidop over, maar weinigen realiseren die ambitie ook. Begin 2016 viel mijn oog op de leegstaande gebouwen van Servilab en na een jaar vol verbouwingen kon ik eind januari 2017 voor het eerst De Poes op Tieltse bodem brouwen. Op vandaag komt er 1.000 hectoliter van Deca en 250 hectoliter van ons bier brouwen we hier. Volgend jaar willen we dat volume verder opkrikken.”

Hoeveel uur per week breng je door in je brouwerij?

“Ik tel ze niet. In elk geval meer dan toen ik nog in loondienst werkte, maar dat geeft ook niet. De Poes is als mijn kindje. Daar steek ik met plezier extra tijd in. Dit werk geeft me tonnen energie en voldoening. Zien dat De Poes zo in de smaak valt – letterlijk, zelfs – maakt me gelukkig!”

Brouwerij De Poes uit Tielt verovert Zuid-Afrika en lanceert in februari twee nieuwe bieren
© Foto WME

Kan je het succes verklaren?

“Dat is moeilijk. Smaken en kleuren verschillen, maar De Poes spreekt een breed publiek aan. Van een echt lekker bier wil je na het eerste glas graag nog een tweede. En dat is bij ons het geval. Ook die lichtere De Poes Export, die in 2017 het levenslicht zag, loopt goed.”

Door je brouwerij in Tielt te lokaliseren, heb je een aloude brouwtraditie nieuw leven ingeblazen. Ben je daar trots op?

“Zonder meer. De Poes staat ook in de markt als een op en top Tielts bier. En wat meer is: het wordt ook zo gedragen en aangevoeld door de Tieltenaren zelf. De mensen zijn er trots op. De Poes is het enige aan Tielt verbonden bier dat ook daadwerkelijk hier gebrouwen wordt. En dat is al van midden jaren zestig geleden, toen Brouwerij Loosveldt ermee ophield.”

“Op termijn moet de brouwerij ook een toeristische trekpleister worden en Tielt mee op de kaart zetten”

Tielt is al even gevallen voor de charmes van De Poes, maar ook in het buitenland doet je verhaal het allesbehalve slecht.

“Al heb ik daar nooit een doel op zich van gemaakt. Het exportverhaal startte erg voorzichtig, met enkele bakken die in 2016 richting Denemarken vertrokken. Dan volgde al snel Nederland en Zuid-Afrika en voor ik het wist legde ik mijn eerste contacten in Japan. Momenteel is zo’n tien procent voor de buitenlandse markt bestemd, maar dat cijfer zal elk jaar groeien, neem ik aan.”

Zeker nu je ook in Zuid-Afrika zélf je bier brouwt.

“Het eerste brouwsel van ter plekke is sinds veertien dagen een feit. We brouwen er louter onze De Poes Export, omdat dat bier er het best aanslaat. We hebben er de handen in elkaar geslagen met een lokale brouwer en dat levert ons niks dan voordelen op. De exportkosten om ons bier daar te krijgen, liepen steeds hoger op en ook de impact op het milieu speelt mee. Niet langer per boot richting Zuid-Afrika, maar ter plaatse gebrouwen. Onze ecologische voetafdruk is op slag fel gedaald.”

En is het bier van dezelfde kwaliteit als in België?

“Ja. De Export wordt er in een topinstallatie gebrouwen en we zijn met echte vakmannen in zee gegaan. Nu hebben we 150 hectoliter gebrouwen en dat moet elk jaar stijgen. Binnen vijf jaar willen we in Zuid-Afrika een even groot brouwvolume als in België neerzetten: 1.250 hectoliter per jaar. Ik ben ook van plan om regelmatig zelf naar Zuid-Afrika te reizen. Volgend jaar staat zeker een trip gepland.”

Brouwerij De Poes uit Tielt verovert Zuid-Afrika en lanceert in februari twee nieuwe bieren
© Foto WME

Waar wil je met Brouwerij De Poes naartoe?

“Het idee is eenvoudig: ik wil de zaak verder uitbouwen én verankeren in Tielt. Op termijn moet de brouwerij ook een toeristische trekpleister worden en Tielt mee op de kaart zetten. Ik krijg hier nu al tal van nationaliteiten over de vloer. Momenteel is de locatie perfect voor de brouwerij, maar als we in de toekomst verder groeien, zullen we misschien nog moeten verhuizen. In elk geval wil ik met De Poes binnen de Tieltse stadsgrenzen blijven. Maar laat ons wel wezen: de komende tien jaar zitten we op onze huidige locatie gebeiteld. De Poes moet stap voor stap groeien.”

Met mooie vooruitzichten, want binnen enkele maanden lanceer je twee nieuwe bieren.

“In februari breiden we ons aanbod uit met De Poes Bruin en De Poes Houblon. De bruine variant zal negen graden zwaar zijn en volgende week starten we het eerste grote brouwsel op. De Houblon zal dan weer zes graden tellen en een hoppig aroma bevatten. Die extra bieren zijn nodig om als brouwerij relevant te blijven, maar dergelijke uitdagingen houden me als brouwer ook scherp. Je moet jezelf constant opnieuw uitvinden. Voorlopig run ik de brouwerij ook helemaal alleen. Ik doe alles: de bieren brouwen, etiketteren, de rondleidingen, administratie… Elk flesje bier dat de brouwerij verlaat, heb ik minstens drie keer in mijn handen gehad. En ik behandel ze allemaal met evenveel liefde.”

Privé

Stijn David (43) is de partner van Sofie Verhelst. Samen zijn ze de ouders van de twee jaar oude Diette. Hij is de zoon van Paul David en Beatrice Devriese en de broer van Pieter (46).

Loopbaan

Na vijftien jaar als ambtenaar gewerkt te hebben, is Stijn sinds mei 2018 fulltime zaakvoerder van Brouwerij De Poes in de Tenhovestraat 1 in Tielt.

Vrije tijd

Qualitytime met het gezin doorbrengen.