Brouwerij De Kazematten in Ieper viert vijfde verjaardag met concerten en streekproducten

Brouwer Koen Hugelier organiseerde concerten tijdens het feestweekend. © TP
Redactie KW

Twee brouwerfamilies begonnen 5 jaar geleden een nieuwe brouwerij op een opmerkelijke locatie: de souterains of kazematten van de Ieperse vestingen.

De families achter brouwerijen St.Bernardus en Rodenbach richtten in 2014 brouwerij De Kazematten op in Ieper. “De brouwerij bevindt zich onder de Ieperse vestingen”, zegt brouwer Koen Hugelier (43). “Deze ruimte werd vroeger door soldaten gebruikt, onder meer als schuilplaats. Tot 1976 waren er in het stadscentrum van Ieper heel wat brouwerijen, maar die zijn allemaal verdwenen. Dit leek de beste plaats om Ieper een nieuwe stadsbrouwerij te schenken. Het is een van de mooiste locaties van het land om bier te brouwen. Of het ook praktisch is? Jawel, maar we moeten rekening houden met de staat van het gebouw. Er is bijvoorbeeld niets vastgemaakt aan de muren, wel aan de grond. We brouwen hier bieren als Wipers Times 14, Grotten Santé en Saison Tremist.”

De brouwerij vierde afgelopen weekend haar vijfjarig bestaan. Er waren concerten van Bloedend Hart en Mirek Coutigny en er werden streekproducten en gerechten geserveerd, die gepaird werden met de bieren. Nieuwsgierige bezoekers kregen zaterdagnamiddag rondleidingen.

Ieperling Stefaan Verfaillie (46) was erbij. “Ik ben een tevreden klant”, vertelt hij. “Deze gebouwen zijn geweldig. Als kleine man passeerde ik er vaak, maar ik wist niet wat er achter die poorten zat. Ondertussen is er een brouwerij met fantastische bieren in ondergebracht. Ik steun dit uniek initiatief graag door hier af en toe eens een biertje te komen drinken. Zelfs ver buiten Ieper ken ik amper brouwerijen, die zich bevinden in de vestingen van een stad.”

Volgens de brouwerij worden de Kazemattenbieren aangeboden in de drankenhandels, horecazaken en detailhandels in binnen- en buitenland. “Onlangs werd de derde souterrain bij de brouwerij helemaal gerenoveerd en is deze ruimte beschikbaar voor meetings en events.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier