Brouwerij Betsy lanceert vijf nieuwe producten, waaronder de Betsy jenever

Jürgen Tavernier (r) met vrouwlief en enkele vrijwilligers hadden het zaterdag niet onder de markt. © MM
Redactie KW

Bierbrouwer Jürgen Tavernier liet zo’n 500 liefhebbers in het Staf Versluyscentrum proeven van z’n Blonde Betsy en andere geestrijke dranken. “Het was een ongelooflijk succes. De foyer zat de hele dag vol”, liet Jürgen ‘s avonds optekenen.

Een Blonde Betsy, het is onder bierliefhebbers in de streek een begrip geworden. Goed vier jaar geleden zette de Bredense bierclub met dezelfde naam zijn ‘goudblond bier met romige schuimkraag’ in de markt. Het was aanvankelijk niet meer dan de natte (sic) droom van een handvol gediplomeerde bierfanaten. Onder hen Jürgen Tavernier (44) die, zo bleek al snel, nog grotere dromen koesterde. “Ik was in een vorig leven 20 jaar lang diëtist. De studies die ik daarvoor deed, kwamen goed van pas. Het bouwproces is tenslotte pure chemie en mijn kennis van kruiden was ontegensprekelijk een voordeel”, aldus Jürgen Tavernier, die gedurende twee jaar in Merelbeke de opleiding ‘brouwer’ volgde. Bier brouwen is intussen een passie geworden voor hem. Maar tegelijk ook een zinvolle invulling van zijn tijd. Onherstelbare schade aan de rug had ervoor gezorgd dat sporten voor de ooit getalenteerde voetballer en tennisser plots verleden tijd werd. Bierbrouwen kwam in de plaats.

Nieuwkomers

Vorig jaar lanceerde de Bredense microbrouwer naast een bruin biertje, de Betsy Brunette, ook een eigen gin (Gin Betsy) als aanvulling op het toen al razend populaire Blonde Betsy. Met succes, want ook die nieuwkomers vielen in de smaak. Het zette Jürgen Tavernier aan om het dit jaar nog grootser te zien. Tijdens een proeversdag presenteerde hij liefst vijf nieuwe Betsy-producten: de Betsy Tripel (een stevig blond bier van 9,2 % gebrouwen met 100 % Belgische hop), de Oak Betsy Brunette (een Brunette die 9 maanden op eiken Amerikaanse whiskyvaten rijpte en waarvan maar 450 flessen van 75 cl werden gebotteld), de Betsy Jenever (waarin ook de hoppen en kruiden van de Blonde Betsy werden verwerkt), de Betsy’s Flemish Coffee (een koffielikeur van 20 % met koffie van de Oostendse koffiebranderij Aroma) en een kaas met Betsy Brunette (gemaakt door De Vierhoekhoeve).

Horeca

“De lancering in het MEC Staf Versluys was een ongelooflijk succes. De foyer zat de hele dag vol. Iedereen kreeg een bonnetje voor een gratis Betsy Tripel. Op die manier konden we tellen hoeveel mensen over de vloer kwamen. Het zijn er ruim 500 geworden”, weet Jürgen te melden. “Nu zou ik alleen nog een kriekje willen brouwen. Mijn dochter is zeventien geworden en zou wel eens een biertje willen proeven. Bij voorkeur een kriekje. Mijn volgende creatie ligt dus zo’n beetje voor de hand”, lacht hij.

Of de hobby intussen niet een beetje uit de hand is gelopen? Jürgen: “Ik lever intussen aan zo’n 50 zaken in Bredene. Dat is best veel. Pas op, ik ga horecazaken niet zelf benaderen, hoor. Dat is niks voor mij. Als ze bellen, dan kom ik af. En bellen ze niet, dan is dat maar zo. Het blijft tenslotte een hobby. Ik doe bovendien echt alles: brouwen, leveren, de boekhouding,… Die afwisseling maakt het leuk. Maar ik bedien in de hele regio in totaal toch een tachtigtal zaken. Het moet natuurlijk ook beheersbaar blijven.”

En rijk zal hij er niet van worden. “Als je de uurtjes telt die ik erin investeer, dan besef je al snel dat je dat brouwen best als een pure hobby blijft bekijken. Maar het blijft plezant”, besluit hij. (Marc Mahieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier