Brouwerij B breidt assortiment ‘100% West-Vlaams’ uit: “Onze bieren leven hier echt”

Jan en Pieter brengen dit jaar nog een zesde bier op de markt.© WK
Jan en Pieter brengen dit jaar nog een zesde bier op de markt.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De broers De Soete verkregen zopas het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams voor hun bieren e N’Echten, B15 en Roesschaart. “Daarmee zijn nu àl onze bieren 100% West-Vlaams”, klinkt het trots.

Pieter (38) en Jan (36) De Soete brouwden hun eerste biertje, de Real Love, om als aperitief te schenken op het huwelijk van Pieter. “Bier met liefde gemaakt voor de liefde”, knipoogt hij. De broers droomden allang van hun eigen brouwerij in Blankenberge, en maakten daar ondertussen ook echt werk van. Brouwerij B staat voor ‘Broers met een passie’, ‘Bier met respect voor kwaliteit’ en ‘Blankenberge, stad met een uniek karakter’.

“We zijn ervan overtuigd dat onze stad, als het op streekproducten aankomt, nog veel meer te bieden heeft en zouden het daarom iedereen die een streekproduct heeft warm willen aanbevelen: stap mee in het West-Vlaamse verhaal. Je promoot er niet alleen je stad en streek mee, het is ook een mooie ondersteuning voor je product. ‘Ik Zomer West-Vlaams’, de ‘Week van de Korte Keten’, ‘Ik koop lokaal’: allemaal campagnes waarin je product wordt meegenomen”, zegt Jan.

Maandelijkse bierronde

Ondertussen zitten de broers nog boordevol nieuwe plannen. “Vooreerst hebben we drie extra vergistingstanks aangekocht om onze productie verder op te drijven”, zegt Pieter. Dat was nodig om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Nu nog trekken de broers elke eerste zaterdag van de maand op ‘bierronde’. “Maar vooral tijdens de eerste coronaperiode hebben we heel goed gewerkt. Tegen half augustus waren vier van onze vijf biertjes volledig uitgeput”, klinkt het.

Later dit jaar komt er nog een zesde biertje bij. “Een sterk, blond bier dat we lanceren in samenwerking met Thepco vzw. Een lokale samenwerking, omdat we dat belangrijk vinden”, aldus de broers. Na de Real en Dark Love werden nu ook hun carnavalsbier e N’Echten, de brut B15 en het stoutbier Roesschaart als streekproduct erkend. “Daarmee zijn nu àl onze bieren 100% West-Vlaams”, klinkt het trots.

Nieuwe hoprassen

En daarnaast mochten de broers onlangs ook het kwaliteitslabel ‘Belgische hop’ op zak steken. “De provincie zet nu trouwens mee de schouders onder een project om nieuwe hoprassen te ontwikkelen op West-Vlaamse bodem. We mogen trots zijn op onze streek”, zegt Jan. “Het label 100% West-Vlaams sluit ook perfect aan bij de filosofie van kleinschaligheid die we met onze brouwerij willen uitdragen. Blankenberge is en blijft onze grootste afzetmarkt, onze bieren leven hier echt. Toen ons carnavalsbier uitkwam, konden we de vraag nauwelijks bijhouden.”

De bieren van Brouwerij B zijn ondertussen verkrijgbaar bij een vijftiental Blankenbergse horecazaken. “We hopen dat, als de horeca straks weer open mag, nog meer lokale ondernemers onze bieren op de kaart zetten”, klinkt het nog.

Carnavalstenue

Pieter en Jan geven tijdens de carnavalsperiode trouwens korting op e N’Echten. “Al wie tijdens de carnavalsdriedaagse een foto in carnavalstenue met ons bier post op Instagram of Facebook, maakt ook kans op een T-shirt van Brouwerij B. Vergeet ons in het bericht niet te taggen”, besluiten de broers. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier