Brouwer Luc Vanhonsebrouck, geestelijke vader van Kasteelbier en Brigand, overleden

Luc Van Honsebrouck. © FODI
Redactie KW

De legendarische brouwer Luc Vanhonsebrouck is in het woon- en zorgcentrum van Ardooie overleden. Hij zou op Kerstmis zijn negentigste verjaardag vieren.

Luc Vanhonsebrouck zag het levenslicht op 25 december 1930 en stapte op 4 april 1956 in het wettelijk huwelijksbootje met Francine Depauw. Drie dagen later volgde het kerkelijk huwelijk.

Toen was Luc al bezig met de uitbouw van de brouwerij Vanhonsebrouck. In 1953 – hij was pas 23 jaar – nam hij de brouwerij in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster over. Hij bouwde de brouwerij verder uit en stond mee aan de wieg van onder andere Brigand en Kasteelbier. De topjaren van brouwerij Vanhonsebrouck waren volgens Luc zelf de periode tussen 1978 en 1984. Toen sponsorde hij met zijn biermerk Bacchus Club Brugge en verdriedubbelde hij het zakencijfer.

Van 4 naar 80 personeelsleden

Een ander hoogtepunt was de komst op 4 mei 1984 van toenmaig prins Albert – daarna koning – naar de brouwerij. Dit bezoek kwam er omdat Luc Vanhonsebrouck toen voorzitter was van de Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond. Hij oefende die functie 35 jaar uit en met die vereniging kwam hij op heel wat mooie plaatsen en mocht hij talrijke toespraken houden, zoals ooit een speech bij bierbrouwer Heineken in Nederland.

Luc Vanhonsebrouck en zijn echtgenote Francine verbleven samen in een wzc in Ardooie.
Luc Vanhonsebrouck en zijn echtgenote Francine verbleven samen in een wzc in Ardooie.© FODI

Toen Luc – pas afgestudeerd als brouwerij-ingenieur aan de Brouwerijschool in Gent – in 1953 de brouwerij in Ingelmunster overnam, werkten er een viertal arbeiders. Toen hij vertrok, verdienden er ruim 80 mensen hun boterham. Zijn zoon Xavier zette een volledig nieuwe brouwerij neer in Emelgem, iets waar Luc trots op was. Om de twee weken trok hij op woensdagvoormiddag – zolang het mogelijk was – nog naar de brouwerij, waar hij een eigen bureau had.

17 jaar carnaval in Ingelmunster

In zijn vrije tijd werkte Luc Vanhonsebrouck graag op de computer, deed hij aan sport en ging – samen met zijn vrouw – regelmatig op reis. Luc verrichtte in alle stilte ook veel goed werk voor tal van Ingelmunsternaren en verenigingen. Hij was ook de man die jaren geleden de Brigandsorde boven de doopvont hield en Ingelmunster – telkens in de maand maart – maar liefst 17 jaar na elkaar op de carnavalsaffiche zette in ons land. Het echtpaar Vanhonsebrouck heeft twee kinderen : Xavier (Izegem) en Vincent (Knokke) en enkele kleinkinderen.

Luc Vanhonsebrouck sukkelde al een tijdje met de gezondheid. Hij verbleef, samen met zijn echtgenote, in een wzc in Ardooie, waar hij op maandagnamiddag is overleden. (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.