Brouwer Jef Pirens is Ridder in de Orde van de Roerstok in Izegem

Tijdens een indrukwekkende ceremonie werd Jef Pirens tot ridder geslagen. (foto Vittorazi) © (foto Vittorazi)
Redactie KW

Tijdens een ceremonie in het Brusselse stadhuis is Jef Pirens van brouwerij d’Oude Maalderij tot ridder in de Orde van de Roerstok der Brouwers geslagen. Het gaat om een eer die enkel is weggelegd voor personen die een belangrijke bijdrage aan de Belgische biersector leveren.

De Orde van de Roerstok der Brouwers werd in 1946 opgericht en stamt af van de eeuwenoude Brouwersgilde. De leden zijn personen die op commercieel, politiek of maatschappelijk vlak iets voor de bierwereld betekenen. Naast heel wat brouwers maken bijvoorbeeld ook politici als Charles Michel en Sven Gatz er deel van uit. Dat die eer nu Jef Pirens te beurt valt is omdat hij op de radar van het genootschap opdook. “Je moet door hen worden voorgedragen. Zelf je kandidatuur stellen kan niet”, legt Jef uit. “Op een dag kreeg ik dan ook bezoek van een delegatie van de Orde. Op die manier konden ze met eigen ogen zien wat en hoe ik brouw. Ze waren gecharmeerd door mijn ambachtelijke brouwerij en de manier waarop ik progressief en creatief met bier brouwen omga. Een grotere eer binnen de brouwerswereld bestaat er niet.”

Jef werd tijdens het Brussels Beer Weekend officieel in de Orde opgenomen.

Medaillon

“Dat gebeurde in het Brusselse stadhuis”, zegt hij. “Ik kreeg er een oorkonde in het Latijn. Die heeft al een mooi plaatsje in mijn café langs de Ardooisestraat gekregen. Ik kreeg ook een medaillon. Die draag ik op onze bijeenkomsten. Zo weet je meteen wie er in de Orde is opgenomen. Ze geldt als een soort kwaliteitslabel. Wie ze draagt, heeft iets verwezenlijkt. Het onderling respect is dan ook groot. De ceremonie die er aan te pas kwam was ook indrukwekkend. Een van de onderdelen was een eiken vat bier door de straten dragen om dit in de grootste kerk van Brussel te laten zegenen.” Jef heeft tien vaste bieren in zijn aanbod. Daarnaast zijn er altijd vijf tot tien wisselende bieren. “Dat kan een bier zijn dat op een eiken vat gerijpt is, maar evengoed bieren met een speciaal proces of een seizoensbier”, zegt hij. “Zo ben ik nu bezig met het project The Barrel Boutique van brouwerij Gouden Carolus uit Mechelen, de enige brouwerij in ons land die een eigen single malt whisky heeft. Samen met vier andere brouwers heb ik vaten gekregen waarin die whisky rijpte, met bedoeling er een eigen bier op te leggen. Het resultaat zal te proeven zijn op 30 mei tijdens de Molenbergfeesten. Vijf andere vaten rijpen een jaartje langer.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier