Broers Ternest met ezel Berry van Brugge naar Aarlen voor goed doel

Piet en Paul Ternest met hun ezel Berry. (foto SB)© Stefaan Beel
Piet en Paul Ternest met hun ezel Berry. (foto SB)© Stefaan Beel
Redactie KW

Ezel Berry start op maandag 31 mei aan de Sint-Katelijnepoort in Brugge een wandeltocht richting Aarlen. Onderweg worden euro’s ingezameld voor projecten in de stad Dogbo in het Afrikaanse Benin. De broers Piet (Oekene) en Paul Ternest (Roeselare) stappen met de lange tocht mee.

Piet Ternest uit Oekene is niet aan zijn proefstuk toe voor deze tocht. Samen met zijn dochter Loes stapte hij in december 2018 met zijn ezel Berry al eens van Roeselare naar Wachtebeke in het kader van de Warmste Week. Nu wacht er een grotere uitdaging. “De tocht is bijna 600 km lang, we hopen elke dag 20 km te wandelen”, begint Piet enthousiast te vertellen. “We maken de tocht opnieuw in het gezelschap van Berry, mijn zesjarige ezel. Hij is van het Franse ras ‘Grand Noir du Berry’. Onze rugzak op vier poten is het uithangbord van onze tocht. Twee wandelaars met een rugzak is in deze tijd van het jaar geen uitzondering. Een bruinzwarte en werklustige ezel die al onze bagage meezeult is dat wél.”

“We denken elke dag rond 9 uur vertrekkensklaar te zijn voor onze tocht”, gaat Piets oudste broer Paul verder. “Rond vijf uur in de namiddag kijken we uit naar een plaats om te overnachten. We hebben geen slaapplaatsen vooraf vastgelegd, we zien wel wat er op ons afkomt. Dat maakt het net zo boeiend. We hopen op leuke, beklijvende plaatsen en ontmoetingen en uiteraard gaan we ook van de natuur genieten. Berry is al tevreden met een mager grasperk en nu en dan een beetje krachtvoer, hoe soberder hoe beter. Wij van onze kant zullen elke avond wel een hartige maaltijd met één of meerdere biertjes kunnen gebruiken. Wij hebben onze tent, slaapzaak en kookgerief mee, maar we hopen hier en daar ergens binnen te overnachten.”

“Dat zal zeker kunnen bij mijn dochter in Nukerke”, neemt Paul weer over. “Dan zijn we al een eind ver en zal wat wellness ter plekke zeker deugd doen. Dagelijks zal ik de markantste zaken van onze tocht neerpennen, misschien kan daar nadien iets mee gebeuren, we zien wel…”

Hun goede vriend Roland Cneut staat dag en nacht op het thuisfront paraat om in geval van acute nood hulp te bieden. “Voor de terugreis komt hij ons in Aarlen ook oppikken. Die hele tocht terugstappen is niet echt de bedoeling…”

Tuin van Toyo

“Mijn dochter Fien zal ons als ‘communicatiemanager’ bijstaan”, vult Piet aan. We zullen dagelijks berichtjes en foto’s naar haar doorsturen en zij zal onze belevenissen op de Facebookpagina Berry for Live posten. Onze tocht is immers een sponsortocht voor de goede doelen van onze vzw D.O.G.B.O.-DOGBO in de stad Dogbo in het West-Afrikaanse land Benin. Twee projecten staan in de kijker: de Tuin van Toyo, een centrum dat verwaarloosde en/of verlaten personen met een verstandelijke beperking een menswaardige opvang aanbiedt en P.E.J.E.S een beroepsopleidingscentrum voor jonge meisjes, slachtoffers van kinder- en slavenhandel of die uitgehuwelijkt werden. Ze leren er een beroep aan en krijgen na die opleiding een starterskit om een eigen zaakje op te starten. Naast de specifieke projecten van onze vzw is er sinds 10 jaar ook een intense samenwerking van stad tot stad, tussen Roeselare en Dogbo en omgekeerd. Die samenwerking wordt door de Federale en de Vlaamse overheid financieel ondersteund. We hebben als stad onder meer meegewerkt aan het optimaliseren van het geboorteregistratiesysteem, waarvoor we Europese erkenning kregen en we zijn nu bezig met de aankleding en de materiële uitbouw/verbetering van de lokale marktplaats, voor de inwoners van Dogbo een pleisterplaats.”

“Onze rugzak op vier poten zal veel bekijks hebben”

“We denken na een 30-tal dagen, er is geen haast bij, aan te komen aan het eindpunt van de GR-129 route in Aarlen aan de bron van de Semois. We volgen de ‘GR-129-Dwars door België-route’ die een tijd geleden ook door televisiemaker Arnout Hauben en zijn ploeg werd afgewandeld. We hopen uit de grond van ons hart en dat van onze ezel Berry dat we tegen dan de 6.000 euro, 10 euro per kilometer, aan sponsorgeld hebben ingezameld”, besluiten de broers Ternest in koor. Ze kijken nu al verlangend uit naar maandag 31 mei. (AD)

De tocht ‘Berry crosses Belgium for life’ sponsoren kan op rekening BE 89 16 8403 0973 van de vzw D.O.G.B.O.-Dogbo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier