Broers Lieven en Christophe Spriet kopen site Tijl en Nele in Izegem: verenigingen mogen nog minstens zes jaar op post blijven

De broers Lieven en Christophe Spriet (links) zijn de nieuwe eigenaars van de site. Met de verenigingen die er actief zijn zaten ze al samen om de toekomst te bespreken. Je herkent naast de broers Spriet v.l.n.r. Ann Denys, Yves Martin, Dirk Van Walleghem, Geert Monserez, Filip Van Der Haegen, Peter Denys, Roel Maertens, Patrick Rommel, Erik Mattan, Jean-Pierre Bonte en Geert Declerck.
Wouter Vander Stricht

De broers Spriet van de gelijknamige bouwonderneming uit Kachtem worden de nieuwe eigenaars van zalen Tijl en Nele. Daarover bereikten ze een overeenkomst met de kerkraad. De verenigingen die onderdak vinden in het gebouwencomplex mogen nog minstens zes jaar op die locatie blijven.

Zalen Tijl en Nele situeren zich achter de Sint-Tillokerk. Zaal Tijl herbergde een cinema die al jaren in onbruik is, zaal Nele wordt tot op vandaag nog veel gebruikt voor allerhande activiteiten: van babyborrels tot kaartingen. Van wanneer de gebouwen exact dateren, is moeilijk te achterhalen, maar het is een feit dat de Congregatieharmonie al 170 jaar de thuisbasis heeft op de site. De nieuwe vleugel van de harmonie en het Sint-Gregoriuskoor werd in 1967 gebouwd. De andere gebouwen kregen ook af en toe een opfrisbeurt, maar lijken nu toch tegen het einde van hun houdbaarheidsdatum aan te schurken. De broers Spriet toonden interesse, ook al omdat ze in de Gentstraat en de Papestraat al enkele aanpalende panden in bezit hebben.

Stad niet geïnteresseerd

“Wij deden eerder al zaken met de broers Lieven en Christophe Spriet”, zegt Dirk Van Walleghem, voorzitter van de kerkraad. “Eerder verkochten we al het aanpalende pand in de Papestraat 10 aan hen. In 2019 werd een volledige nieuwe kerkraad aangesteld, maar er werd al van in 2010 door de kerkraad bestudeerd hoe het verder moest met de site in de Kerkstraat 11. Als kerkraad mogen wij niet investeren in parochiale centra en onze middelen wenden wij aan om de kerk te onderhouden en ook de mensen te betalen die er werken zoals een koster en een organist. We hebben ook met het stadsbestuur overlegd, maar zij hadden geen interesse in de gebouwen. De broers Spriet waren bereid om de prijs van het schattingsverslag te betalen. Een goede deal vonden wij, temeer we ook de verzekering kregen dat de verenigingen die hier onderdak hebben er nog jarenlang kunnen blijven.”

Die verenigingen – het Sint-Gregoriuskoor, de Congregatieharmonie en de Kon. Biljartclub Volharding – werden ook in het overleg betrokken.

Ook een supermarkt

Lieven en Christophe Spriet: “Bedoeling is dat we er op termijn appartementen bouwen en ook commerciële ruimtes voorzien. Er zal daar bijvoorbeeld ook plaats zijn voor een supermarkt. Op de hoek van de Papestraat en de Gentstraat hebben we een parking aangelegd rond het gebouw waar nu de barber shop zit. We willen dat gebouw nog wat laten staan, maar zullen het later integreren in het hele project. Enkele andere panden in de Papestraat zijn al in ons bezit en op termijn maken ook die deel uit van het nieuwbouwproject. Maar gezien er nu heel wat appartementen in het Izegemse centrum komen, lijkt het ons niet opportuun om daarmee onmiddellijk te beginnen. Bovendien duurt een vergunningstraject ook nog eens meerdere jaren. De verenigingen hebben van ons de garantie gekregen dat ze er nog minstens zes jaar kunnen blijven.” De verhuur van de zalen blijft ook nog tot juni 2022 in handen van Parochiale Werken waarvan Yves Martin secretaris is. “Mensen die de zaal al boekten, hoeven zich dus geen zorgen te maken.”

Info: www.pwsti.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.