Broers die aan spierziekte lijden zoeken jobstudente

Lisa zegt dat haar werk bij Hans en Rudy haar voor altijd zal bijblijven.© RV
Lisa zegt dat haar werk bij Hans en Rudy haar voor altijd zal bijblijven.© RV
Redactie KW

De broers Hans (51) en Rudy (57) uit Ieper zijn op zoek naar een jobstudente die hen tijdens de vakanties kan helpen. De twee mannen hebben een spierziekte en zitten in een rolstoel. “Onze nieuwe hulp moet met de wagen kunnen rijden, want we gaan vaak op stap.”

Hans en Rudy lijden de ziekte van Becker en wonen samen in een aangepaste woning langs de Brugseweg in Sint-Jan in Ieper. “Vroeger konden we nog heel wat zaken doen, zoals autorijden, maar nu lukt dat niet meer”, zegt Hans.

De twee mannen beschikken over een persoonlijk-assistentiebudget (PAB). Dat is een budget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap. “Daarmee kunnen we twee mensen betalen die voor ons zorgen”, aldus Hans.

Een van hen is Kim Dejonghe uit Ieper. “Ik werk nu al enkele jaren voor de twee broers en het is best een fijne job. Het is een deel een verzorgende opdracht, maar ik maak ook eten klaar en breng de broers ergens naartoe met de wagen”, aldus Kim.

Naar zee of naar Club

Om de vakanties op te vullen doen Hans en Rudy een beroep op een jobstudente. Sinds twee jaar is dat Lisa Van Hulle uit Brielen. “Als de vaste assistenten met vakantie waren tijdens de grote vakantie, nam ik hun taak over”, vertelt Lisa.

“Toen ik bij de broers begon, had ik geen ervaring in de zorg. In het begin liep ik dan ook gewoon mee. Hans en Rudy deden nog veel zelf en al doende kreeg ik alles onder de knie. Aanvankelijk was er wat afstand, maar al na een paar dagen werd de sfeer heel wat losser. De broers stelden me meteen op mijn gemak.”

Ze gingen vaak op stap. Zo trokken ze regelmatig naar zee en namen ze een paar keer plaats op tribunes van Club Brugge. “De momenten dat we thuis waren, kookte ik voor de broers.”

Drie weken

Lisa zegt dat haar werk bij Hans en Rudy haar voor altijd zal bijblijven. “Het is een ervaring die ik voor het leven meedraag”, zegt de twintiger. Lisa geeft nu de fakkel door omdat ze een vaste job vond en zich niet meer voldoende kan vrijmaken om voor het duo te zorgen. “Of ik een tip kan meegeven aan mijn opvolger? Hij of zij moet in ieder geval graag met de wagen rijden, want je trekt er vaak opuit.”

“We zijn Lisa heel dankbaar en het is niet zo dat we haar gaan vergeten. We blijven vrienden. Nu zijn we echter inderdaad op zoek naar een nieuwe jobstudente. We spreken over een periode van drie weken in de zomervakantie en af en toe in het weekend.”

Gevoel voor humor

Op de vacature staan nog een paar zaken: zo moet de jobstudente iemand met een uitmuntend gevoel voor humor zijn. “Je bent een ware Sofie Dumont of Sergio Herman en vult ons buikje met heerlijke sexy gerechjes . Daarnaast beschik je over een rijbewijs B en heb je geen schrik om te leren rijden met een automatische volumewagen, maar je bent ook geen wegpiraat. Je bent nieuwsgierig en stipt en hebt bij voorkeur al enige kennis van verzorging, maar dat is geen noodzaak.”

De broers bieden op hun beurt een leuke werkervaring aan en betalen een bruto-uurloon van 11 euro. “Bovendien krijg je er meteen twee vrienden voor het leven bij!”, knipoogt Hans nog.

Gemotiveerde kandidaten mogen contact opnemen per mail met motivatie en cv naar hans.stamper@gmail.com en in cc kim.dejonghe@hotmail.com . Verdere info te verkrijgen op het nummer 0493 10 48 86. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.