Broer en zus Geert en Vera Verstaen exposeren in Sint-Andriesziekenhuis in Tielt

(foto Nele)
Redactie KW

Geert en Vera Verstaen stellen hun prachtige kunstwerken tentoon in het Sint-Andriesziekenhuis. De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september. Geert stelt zijn olieverfschilderijen voor en Vera toont haar aquarellen.

Geert en Vera Verstaen zijn broer en zus en beiden zoeken zij hun verademing in de kunst. Hun schilderijen spreken boekdelen. Geert kiest voor kleurrijke en vooral pure werken. Vera kiest eerder voor het schilderen van bloemen. Samen proeven ze van kunst en stellen hun werken dan ook graag tentoon. “Ons vader, Adiel, was ook een schilder en stelde indertijd zijn werken tentoon”, vertelt Geert rustig. “Het schilderen hebben ik en mijn zus waarschijnlijk meegekregen van ons vader. Ook al ervaart Vera dat ze dit kunstgevoel al aanvoelde van in haar jeugdjaren. Zij denkt dat deze kunstgevoeligheid eerder een aangeboren talent van ons is. In de jaren ’65 ben ik begonnen met schilderen. Beroepshalve was ik actief in de grafische sector en dit bij uitgeverij Lannoo. Ik eindige mijn loopbaan bij Lannoo en ik werd zelfstandig grafisch vormgever en boekarchitect. Ik ontwierp kunstboeken in opdracht van galerijen, musea en rechtstreeks voor kunstenaars in binnen- en buitenland. Ik was verantwoordelijk voor de prijsoffertes, het ontwerp, volgde de productie op, besteedde de boeken uit en zorgde voor een correcte timing. Dit was een heel drukke job en zo liet ik het schilderen wat achterwege.”

Gekende kunstenaars

Vera gaat verder: “Aan de leeftijd van 20 jaar volgde ik tekenles, grafiek en schilderen in de Tieltse academie. Tijdens mijn loopbaan was ik leerkracht in het hoger onderwijs en had een heel druk beroep. Ik zocht toen een goede balans tussen mijn job en een zinvolle en vooral rustgevende ontspanning. Ik ging aan de slag en schilderde. Ik deed aan aquarel op papier en soms op doek. Daarnaast volgde ik tal van workshops in de schilderkunst. Deze leuke hobby is mij bijgebleven en ik blijf maar schilderen.” Door zijn zelfstandige bezigheid leerde Geert heel wat bij van andere ervaren en gekende kunstenaars.

“Het schilderen hebben we waarschijnlijk meegekregen van ons vader”

“Het voordeel aan mijn boeiende loopbaan was het contact met erkende kunstenaars. Ik kreeg heel wat informatie, veel inspiratie en heel veel uitleg. Momenteel schilder ik dagelijks in mijn atelier en heb altijd inspiratie. Ik schilder op doek en dit zowel grote als kleinere werken. Ik schilder dik in de verf. Soms gebruik ik eigengemaakt materiaal zoals stokjes, bestek en noem maar op. Door het gebruik van die materialen wordt het werk echt uniek en vol puurheid.”

Bloemen schilderen

“Met mijn aquarel ben ik begonnen met bloemen te schilderen”, gaat Vera verder. “Het stil leven kwam naar boven. Een stuk natuur schilder ik ook en daar kan ik mijn eigen indruk in weergeven. Bij aquarel heb je het grote voordeel dat je in de diepte iets kan uitwerken. Bij het schilderen voel ik mij vrij. Af en toe nemen wij deel aan tentoonstellingen. Door de coronapandemie zijn er heel wat tentoonstellingen afgelast. De eerstvolgende, de kunstroute in Kortemark, zal hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan en dat is spijtig. In de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis loopt er momenteel een tentoonstelling waar wij beiden onze werken tentoonstellen.” (NS)

Info: De tentoonstelling loopt nog tot en met eind september. Van 8.30 uur tot 20.30 uur kan iedereen een kijkje gaan nemen naar de eigen geschilderde werken van Geert en Nele Verstaen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier