Broer en zus Basiel en Emilia Joye openen Gelateria Coco Gelato in Rumbeke

Broer en zus Basiel en Emilia Joye hopen ooit een echt ijssalon te openen. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Basiel (28) en Emilia Joye (24) maken sinds vorig weekend onder de naam Coco Gelato in de Izegemsestraat hun eigen Italiaanse gelato. Zonder de coronacrisis zou deze langgekoesterde droom waarschijnlijk nooit uitgekomen zijn.

“Als kind gingen we vaak op reis naar Sardinië en Toscane”, zegt Basiel. “Daar lieten we ons graag verleiden tot een typisch Italiaanse straciatella, amarena of pistacchio. Voor mij is dit echt jeugdsentiment. Als 24-jarige volgde ik samen met mijn vrouw, vier weken lang een cursus in de Carpigiani Gelato Universiteit van Bologna. Deze lessen worden georganiseerd door de fabriek die Carpigiani-ijsmachines produceert.” Het verschil met Belgisch roomijs is volgens Basiel opmerkelijk. “Gelato bevat minder vet en lucht waardoor de smaak veel intenser is. Na die ervaring schafte ik mij een professionele ijsmachine aan maar door de werkdrukte bij onze transportfirma, ontbrak het mij aan tijd en ruimte om daar concreet iets mee te doen.” Net voor de coronacrisis studeerde Emilia af als fotografe in de Engelse hoofdstad. “Omdat ik door de omstandigheden als freelancer toch niet gemakkelijk aan werk geraakte, besliste ik om na zes jaar terug te keren naar mijn heimat.” Samen met Basiel sloeg ze de handen in elkaar en maakte plannen om met hun gemeenschappelijke passie voor ijs een langgekoesterde droom te realiseren. De vroegere burelen van het familiebedrijf bouwden ze de voorbije maanden om tot ijsatelier.”

Italiaanse manier

“Na veel onderzoeken, uitproberen, wat hulp van onze Italiaanse ijsmeester-leraar waarmee ik contact had gehouden en vooral veel proeven, creëerden we ons eigen unieke recept”, glimlacht Basiel, die een voorkeur heeft voor pistache en fior di latte. “Er zijn ontzettend veel manieren om ijs te maken. Wij stonden erop om het op de Italiaanse manier te doen. Puur, vers en lekker. Dat moeten onze klanten ervaren als ze een hap nemen van onze gelato. Alles wordt in-house gemaakt met Beitemse verse hoevemelk en room waar we de meest kwaliteitsvolle lokale ingrediënten aan toevoegen. Onze pistache en hazelnoten komen uit Italië maar chocolade en speculaas is natuurlijk nergens lekkerder dan in België. Momenteel zijn we met een afhaalpunt gestart. Op termijn is het de bedoeling er een smaakvol Italiaans gelateria-salon van te maken.”

Voor Emilia is dit voorlopig haar fulltime bezigheid en Basiel springt bij waar hij kan. Je kan hun gelato online bestellen via www.cocogelato.be. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan die afgehaald worden in een isothermische verpakking die je ijs twee uur lang op de juiste temperatuur houdt. ‘Cocogelato’ bevindt zich in het voormalige gebouw van transport Joye T’rec in de Izegemsestraat 97, Rumbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier