Broeder Dirk als voorlaatste van de Broeders Van Dale overleden

Redactie KW

In WZC Pottelberg is broeder Gustaaf Declercq, bekend onder zijn kloosternaam broeder Dirk, op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was de jongste van de Broeders Van Dale, die vooral actief waren in het onderwijs. Er is nu nog maar één broeder in leven.

Geboren in Ieper trad Gustaaf Declercq op slechts 17-jarige leeftijd het klooster van de Broeders Van Dale binnen. De Broeders Van Dale werden in 1761 gesticht en danken hun naam aan Jozef Van Dale, naar wie het Van Daleplein in Kortrijk vernoemd is. De congregatie heeft met haar ‘Broederscholen’ een grote rol gespeeld in de onderwijswereld, maar ook in de gehandicaptenzorg zoals De Lovie en de blindenwerking Licht en Liefde. Alleen in Kortrijk telden ze ooit vijf scholen, onder meer de Sint-Paulusschool, waar huidig minister Vincent Van Quickenborne nog schoolgelopen heeft.

Ontsnapt aan Rwandese genocide

Gustaaf Declercq, bekend onder zijn kloosternaam broeder Dirk, volgde daarna de opleiding tot regent aan de normaalschool van Torhout. Hij wilde het liefst naar Congo, waar de Broeders Van Dale scholen hadden. De situatie was er toen te gevaarlijk. Pas in 1965 kon hij vertrekken.

Na drie jaar in Congo werd de missie er opgegeven. Broeder Dirk trok toen naar Rwanda, waar hij 32 jaar zou lesgeven. Hij begeleidde ook leraren in een technische school in Save bij Butare. Hij moest maar liefst 22 keer op de vlucht slaan en werd meerdere keren met de dood bedreigd. In 1994 ontsnapte hij aan de genocide. Tientallen leraren en studenten werden gedood. Het zou hem voor de rest van zijn leven tekenen.

Geschiedenis van Rwanda

Hij bleef toch nog in Rwanda tot in 2000, tot de laatste broeders terugkeerden naar België. Hij maakte zich in Kortrijk verdienstelijk door de missiegeschiedenis in Rwanda van 1956 tot 2000 neer te schrijven in een boek. Daarnaast heeft hij nog het hele archief van de Broeders Van Dale geordend.

Het hoofdklooster bevond zich eerst aan de Kring, nadien in de Vanden Peereboomlaan. De laatste broeders, onder wie broeder Dirk, verlieten in 2014 het gebouw. Ze waren toen nog in totaal met zeven. Tot juni vorig jaar woonde broeder Dirk op een assistentieflat op Hoog Mosscher. In zijn laatste uren in WZC De Pottelberg werd hij gesteund door een verpleegster van Rwandese afkomst.

Nog één broeder in leven

Na bijna 260 jaar is er nu nog één broeder Van Dale in leven: de 85-jarige broeder Roger. Ook hij woont op een assistentieflat op Hoog Mosscher in de Condédreef.

Het afscheid van broeder Dirk vindt door de geldende coronamaatregelen in beperkte kring plaats, waarna hij zijn laatste rustplaats krijgt op het Sint-Janskerkhof.

(NOM-Begr. D’haene/Sereni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier